• small_image_1

  MJESEC TRAVANJ U VRTIĆU OSMIJEH

  08.05.2017
  PUŽIĆI

  I travanj je proletio pokraj nas jer nam je bilo lijepo i zanimljivo. Budući da je bilo lijepo vrijeme, često smo bili na našem dvorištu. Imali smo puno tjelesnih aktivnosti s loptom , poput hvataj-baci, pogodi prijatelja dok trči, držimo loptu s jednom ili obje ruke. Još usvajamo novu igru, u kojoj par lovi para. A to vam znači da trčimo u paru i hvatamo drugi par koji se zaledi i mirno stoji kad ga dotakneš. Pred kraj mjeseca vrijeme nam se pogoršalo, pa smo tjelesne aktivnosti, skakanje na strunjačama, provlačenje ispod stolova i stolica, preselili u našu sobu.
  U sobi smo uživali i u kreativnim aktivnostima na temu uskrs i proljeće. Naučili smo nove pjesme „Koka snijela jaje“, „Imali smo pile“, „Visibaba“, „Hoki poki“. Izrađivali smo koke od otiska naših dlanova, ukrašavali jaja, otiskom vilice crtali piliće i tulipane. Obilježili smo i dan planeta zemlje. Prvo smo pročitali priču a zatim temperu stavili u vakuum vreću. Dlanovima smo lupkali po njoj i trebalo nam je vremena da shvatimo kako boje ima svugdje a naše ruke su i dalje čiste.
  Ovaj mjesec prijatelj Andrej nam je napunio tri godine. Kao i svima dosad i njemu smo poklonili čestitku s njegovim slikama za uspomenu.
  Veselimo se svibnju i nadamo se da će nam donijeti puno lijepog vremena i igre na dvorištu. A do tada, pozdrav od Pužića

  ŠKOLJKICE

  Početak mjeseca travnja obilježili smo zajedničkim izletom na planinu Prominu. Izlet je bio organiziran kao zajedničko druženje djece i roditelja povodom Dana očeva. Svi su imali priliku odmjeriti snagu i veselo se zabaviti kroz raznovrsne igre, poput potezanje konopa, graničara, streljaštva, skakanja u vrećama, nošenja loptica u žlicama.
  Ovaj mjesec vrijeme smo najviše provodili vani negoli u sobi. Započeli smo sadnju i presađivanje sadnica cvijeća koje su djeca donosila u vrtić. Svakodnevno se brinemo da nam je cvijeće dobije dovoljno vode, a za to su zaslužne reduše koje ga svaki dan zalijevaju. U dvorištu smo se igrali pijeskom, ali i iznosili za likovne aktivnosti koji je bilo puno ovaj mjesec. Pripremali smo se i obilježili naš najveći blagdan – Uskrs. Bojali i ukrašavali jaja, izrađivali košarice, čitali priče o Uskrsu, o zečićima i pilićima. U likovnim aktivnostima sudjelovali su i naši roditelji koje smo pozvali na uskrsnu radionicu. Zajedno smo izrađivali aranžmane i ukrašavali pisanice.
  Dan planete Zemlje obilježili smo s djecom iz OŠ Meterize. Organizirali smo Eko akciju „Zelena čistka“ te zajedničkim snagama očistili obližnje dječje igralište. Na taj način željeli smo ukazati ostaloj djeci i odraslima na problem zagađivanja okoliša i način rješavanja tog problema. Ostavili smo im i eko poruke s slikama lijepe prirode koje smo napravili zajedno s našim odgojiteljicama. Mališani su za to vrijeme u vrtiću kaširali naš planet Zemlju i bojali je temperom. Zemlji smo pridružili i ostale planete i stvorili Sunčev sustav. Ovaj mjesec smo vrijeme provodili u razgovoru i zanimljivim pričama o Zemlji i njezinom nastanku. Djecu je zanimalo kako nastaju potresi i vulkani. Odgovore smo tražili u enciklopedijama. Upoznali smo i kontinente. Promatrali smo i proučavali Zemljino kretanje oko svoje osi na globusu. Igrali smo se Sunčevog sustava. Upoznali smo Mjesec. Djeca su crtala kako bi izgledalo njihovo putovanje na Mjesec i koga bi voljeli tamo sresti.
  Predškolcima je započelo testiranje za upis u školu kojoj se jako vesele, kao i svom uspjehu na testiranju. Krajem mjeseca počeli smo s pripremama za natjecanje u Dječjoj olimpijadi koja će se održati krajem svibnja. Treniramo kad god nam to vrijeme dopusti zajedno s predškolcima s Šubićevca. Natjecateljskim duhom veselimo se i nadamo dobrim rezultatima na terenu u Crnici. Mališani će nas bodriti i navijati za nas. Pozdrav od Školjkica!

  DOLPHINS


  Početkom mjeseca, povodom obilježavanja „Dana očeva“ organiziran je izlet na Prominu. I ove godine roditelji su se družili s nama, igrali smo odbojku, graničare, potezali konop, skakali u vrećama,... Kako je ovogodišnja organizacija oduševila roditelje, mnogi su već upitali kada ćemo ponoviti isto.
  Lijepo vrijeme u mjesecu travanj omogućilo nam je više vremena za tjelesne aktivnosti na otvorenom, šetnje kvartom, igre na igralištu, te pripremu za Olimpijadu. Na igralištu smo organizirali zabavne aktivnosti za mališane, a za predškolce natjecateljske igre. Na našem dvorištu djeca su sadila cvijeće koje su roditelji donijeli. Svakodnevno ga zalijevaju, brinu se o njemu, jer mi smo ipak EKO vrtić. I dalje nastavljamo sa sadnjom cvijeća, pa i ovim putem molimo roditelje koji nisu donijeli sadnice da nas razvesele, posebno mališane koji će se o njemu brinuti. U likovnom centru djeca su slikala i modelirala, izrađivala uskrsne te proljetne ukrase za sobu. Ovaj mjesec nastavili smo s temom „Animals“ koju smo obradili kroz razne aktivnosti. Svakodnevno smo u krugu prijateljstva razgovarali koristeći flashcards, slušali cd , čitali priče i pjevali pjesmice na engleskom jeziku. Izradili smo i kućicu za životinje s kojom se najviše vole igrati naši mališani, memory koje vole predškolci, puzzle te slagalice. Naš krug prijateljstva obogatili smo fotografijama životinja koje djeca gledaju i imenuju i tako proširuju svoj vokabular. A našu malu knjižnicu obogatili smo enciklopedijama o životinjama. Svaki centar je obogaćen materijalom koji je vezan za temu koju obrađujemo – „Animals“. 22 travnja obilježava se „Dan Planete Zemlje“. Naša djeca prvih dana boravka u vrtiću uče čuvati prirodu pamteći da „Nije smeće sve za vreće“. Ovaj godine smo ovaj datum obilježili pridruživanjem akciji „Za moj ljepši kvart“. Zajedno s prijateljima iz prvih i drugih razreda OŠ Meterize očistili smo igralište na kojem najviše boravimo, park, te druga mjesta gdje šetamo. Ostavili smo i prigodne poruke za sve one koji ne brinu o prirodi. Ovaj mjesec družili smo se družili i s našim dragim roditeljima organizirajući Uskrsnu radionicu te čitanje omiljene priče, radionice koja još uvijek traje.

  BRNISTRIĆI

  Firuli firulu, proljeće je tu.. pjevali smo mi kroz mjesec travanj.
  Osim toga, napokon je došlo sunce pa smo svako jutro bili vani. No prije izlaska u dvorište, uvijek bismo nešto radili. Pa smo tako svako jutro imali razgibavanje uz naš vrtićki hit: shake your body. Osim toga, bojali smo jaja, radili uskrsne košarice, istraživali boje, prstićima i kistićima slikali proljeće. Puuuno smo modelirali šarenim plastelinom koji nam se toliko svidio da smo ga nosili i doma. Vani smo savladavali prave poligone, hodali po gredi, jurili niz tobogane, utrkivali se autićima, lovili se, skakali za balončićima i mahali suncu i pticama. Važno je i reći da smo se svaki dan poput naših prijatelja velikaša, kretali u vlakiću, bili smo pažljivi prema manjima od nas i stvarali smo nova prijateljstva.
  U naš smo raspored uveli i veseli petak. To nije običan petak, već najveseliji dan u tjednu kada još više plešemo i skačemo i veselimo se vikendu.
  Sad nam slijedi mjesec svibanj, za sad znamo da nas čeka prvo produženi vikend, a naše odgojiteljice i mi zajedničkim snagama počeli smo izrađivati čestitke za Majčin dan. Šuška se i da imamo neko druženje s mamama i tatama uskoro...ali pssst... nek to bude iznenađenje za njih.

  LOVORIĆI

  Proljeće se probudilo i pozvalo nas vani. Sunce, toplina i probuđena priroda bili su dovoljni da se dogovorimo i napravimo izlet na planinu Promina. Jedinstveni po tome što se s djecom penjemo na planinu, i ove godine smo s nestrpljenjem iščekivali drugi po redu izlet na Prominu.
  U subotnje jutro nas je dočekao odgojitelj Niko na Čikolskom mostu u Drnišu i poveo nas put Promine. Autima smo se kroz selo Lišnjak popeli na Crvenu zemlju gdje smo se parkirali, pozdravili i krenuli planinarskom stazom prema Planinarskom domu Promina. Uspeli smo skoro 400 vertikalnih metara i 3.5 kilometra staze. Na pola staze smo stali na jedan od pitkih izvora po kojima Promina obiluje kako bi se osvježili i pripremili za daljnji uspon. Nakon pola sata bili smo u domu. A zabava je mogla početi. Pripremili smo se za planinske igre na livadi ispred doma. Bilo je tu potezanja konopa, skakanja u vrećama, graničara, utrkivanja i nama najdražeg ziplinea kojim nas je spuštao odgojizrlj Niko s vrha doma na livadu. Hrana je bila super i sve smo pojeli, a na kraju sjećate se staze o kojoj smo pisali na početku ove priče? E pa po istoj smo se vratili tako da smo napravili ukupno sedam kilometara što je dovoljno da slatko zaspemo nakon smiraja dana.
  Da ne bi samo pisali o Promini moramo spomenuti i jedan od blagdana koji posebno volimo, a to je Uskrs. U susret Uskrsu bojali smo jaja i ukrašavali sobu raznim kukcima koji se pojavljuju u proljeće. Probali smo i razne pogače koje smo donijeli u vrtić, a najzabavnije je bilo natjecati se čije je jaje čvršće.
  I vrt je poprimio drugačiji oblik. Sad je pun zelenila i sav krumpir koji smo stavili u zemlju prije par tjedana je niknuo. U međuvremenu smo posadili i salatu, pomidore i kapulu. Začinski vrt smo napravili od paleta koje smo bojali i napunili biljkama i cvijećem. Rezultat je prekrasan mali vrt u kojem rado boravimo. Ali i imamo ga obavezu paziti, maziti i zalijevati.
  Bilo je još mnogo događanja kroz travanj, par novih pjesmica , šetnji, izlazaka, bojanja, rezanja, lijepljenja, oblikovanja i najviše igre sa prijateljima.
  Do slijedećeg puta pozdrav od Lovorića.

  LAVANDIĆI

  U ovom razdoblju dočekali smo proljeće i pripremali aktivnosti vezano tu temu Tako smo napravili slikovnicu „Gladna gusjenica“ za koju su djeca likovno se izražavala i pisala tekst a mi smo je samo uokvirili. Priča je svakodnevno na raspolaganju djeci u knjižnici pa je oni sami čitaju, prepričavaju, gledaju.
  Od rola papira pravili smo cvijeće, leptire, izrađivali različite ukrase za našu sobu. Sa crtežima djece ukrasili smo zidove naše sobe. Dobili smo nove flomastere kojima su djeca crtala po staklu pa su tako naši prozori ukrašeni svaki dan različitim crtežima.
  U istraživačkom centru osim pure dodali smo kinetički pijesak, rastuće loptice. Djeca se u njemu stalno izmjenjuju, istražuju, proučavaju. Prateći interese djece nastojimo im obogatiti taj centar s novim zanimljivim materijalima.
  Kako su stigli ljepši dani tako smo dosta boravili na zraku. Čistili smo dvorište, pripremali prostor za sadnice koje su donosila djeca i njihovi roditelji. Usput smo osvježili palete i gume s novim bojama koje smo iskoristili kao teglice za naše cvijeće.
  Ususret Uskrsu bojali smo stiropor jaja, pravili košarice od kartona, izrađivali čestitke za roditelje. Djeca su bojala kuhače od kojih smo napravili igrokaz „Uskrsni zec“ u kojem su glumila djeca. Također, igrali smo igre skrivanja jaja, koja su djeca tražila po sobi i dvorištu. Poslije su sami donosili jaja i bombone koje smo skrivali po vrtiću.
  Likovni centar obogatili smo sa štafelajom gdje su djeca crtala temperama po vlastitom izboru. Izradili smo držače za boje, gumice, oštrila koja su djeca bojala a mi ih dodatno doradili. Izražavali smo se na temu „Jorgovani“ u kojoj smo crtali pomoću štapića za uši i tempere.
  Povodom Dana planete Zemlje čitali smo priče s eko porukama i izradili čestitku s crtežima djece za rođendan Zemlji. Naravno kaširali smo i balon i tako napravili našu planetu.
  Predškolci su rješavali radne listove koje su svi završili. Vježbali smo analizu i sintezu riječi, pažnju i koncentraciju čitajući priče i prepričavanjem.
  Na obližnjem igralištu počeli smo vježbati za Olimpijadu koja nas uskoro očekuje Išli smo u posjet prijateljima na Meterize te smo zajedno s njima vježbali.Mjesečna događanja

Izjave djece

Našoj planeti smeta smeće
DAN PLANETA ZEMLJE

Juraj Polić

Ljubav je mama.
VALENTINOVO

Jakov Mikolčević

Ljubav je kad se ja i Marko skupa igramo
VALENTINOVO

Roko Mihaljević

Ljubav je kad se muž i cura vjenčaju
VALENTINOVO

Niko Ćaleta-Car

Vodu zagađuje ulje i ljudi koji bacaju plastiku i papir
SVJETSKI DAN VODA

Ivan Krnić

Djeca imaju pravo na rođake i prijatelje
DJEČJI TJEDAN

Matej Kardum

Djeca imaju pravo na obitelj
DJEČJI TJEDAN

Paula Piližota

Djeca imaju pravo na zdravu hranu
DJEČJI TJEDAN

Lukas Lučev

Nakon kiše Sunce osuši ostatke kiše.
SVJETSKI DAN SUNCA

Ante Petković

Da nema Sunca ne bi se kupali u moru.
SVJETSKI DAN SUNCA

Lucija Slamić

Da nema Sunca ne bi išli u šetnje
SVJETSKI DAN SUNCA

Barbara Bujas

Ne smijemo jesti puno slatkiša
PROJEKT "MI JEDEMO ODGOVORNO"

Marta R.

Trebamo jesti hranu iz voćnjaka i povrtnjaka
PROJEKT "MI JEDEMO ODGOVORNO"

Tom Lucas P.

Smijali smo se kad smo skakali po krevetu, onda smo pali pa smo se opet smijali - SVJETSKI DAN SMIJEHA

Luca M.

prethodno slijedeće

Partneri

Centar za odgoj i obrazovanje "Šubićevac"

OŠ Meterize

prethodno slijedeće

Kontaktirajte nas


DV Osmijeh Šubićevac

022 333 036 • 095 753 75 31


Kata

095 904 10 45


Meterize - Pužići

095 753 75 33


Jurasi - Dolphinsi

095 753 75 34


Jurasi - Školjkice i spužvice

095 953 75 35


Ravnateljica

095 913 00 14