• small_image_1

  ADAPTACIJA

  06.09.2017
  Adaptacija

  Prilagodba (adaptacija) je razdoblje navikavanja na vrtić koje može pratiti djetetovo protivljenje napuštanje kuće, pobuna protiv zahtjeva vrtića, što se očituje u plaču i agresivnim radnjama ili u povlačenju u sebe i odbijanjem komunikacije s osobljem vrtića. Pri dolasku u vrtić dijete ne želi pustiti roditelja, hvata se za njega i plače. Karakteristično je pri tom da se nakon roditeljevog odlaska djetetovo ponašanje mijenja – dijete se smiruje i ne misli na roditelja. Zašto je tako? To je posljedica stresa koje dijete proživljava pri rastanku s obiteljskim domom i dolasku u nove za njega neuobičajene uvjete.
  Prilagodba na dječji vrtić podazumijeva neku krizu koja je bolna zato što se u djetetovom životu previše toga mijenja. Mijenja se odnos prema njemu, mijenjaju se njegova prava i pojavljuju se nove obaveze. Nije mu lako naviknuti se na zahtjeve da bude „jedno od...“ a ne „jedino i neponovljivo“, to traži vrijeme i prilično visoke adaptivne sposobnosti, osobito kada je riječ o jedincu u obitelji.
  Vremenski okviri adaptacijskog razdoblja također su do neke mjere relativan pojam. Smatra se da to razdoblje ne bi trebalo trajati više od dva do tri mjeseca.
  Signal završetka tog razdoblja jest pojava neke stabilizacije u djetetovom stanju i raspoloženju.
  PAR SAVJETA RODITELJIMA
  ✔ Pri dolasku uspostavite s odgojiteljima toplu komunikaciju.
  ✔ Redovito dovodite dijete u vrtić.
  ✔ Donesite predmet uz koju je dijete emocionalno vezano i uz koju se može umiriti.
  ✔Osobno dovedite dijete u vrtić.
  ✔ Od djeteta se oprostite smireno, strpljivo, nježno, ali i odlučno.
  ✔ Definirajte mu, u terminima koje ono razumije, količinu vremena koju će provesti u vrtiću bez vas (npr. “idem u dućan po …”).
  ✔ Naglasite mu potpunu sigurnost vašeg povratka (“kada kupim … vratit ću se u vrtić po tebe“).
  ✔ Osvjestite mu odgajatelja kao osobu koja će se za to vrijeme brinuti o njemu (“teta će te čuvati dok se ja ne vratim”).
  ✔ Pokažite interes za djeteovu igru i prijatelje iz vrtića. razgovarajte s njime o doživljajima i osjećajima vezanim uz boravak u vrtiću.

  Razdoblje adaptacije ne prolaze samo djeca nego i roditelji. Zato članovi obitelji trebaju pratiti svoje osjećaje i osviještavati njihovu prirodu.

  RODITELJSKA TJESKOBA PRI RASTANKU S DJETETOM

  Roditelji trebaju znati da razdoblje djetetove prilagodbe na dječji vrtić može i njima samima donijeti teške osjećaje. Katkad će rastanak s djetetom proživljavati teže od njega.
  Roditelji se također moraju naviknuti na to da će njihovo dijete odsad biti samostalnije, manje ovisno o njima, manje će tražiti roditeljsku ljubav i privrženost.
  Roditelj treba biti smiren, nikako djetetu ne smije pokazati svoju zabrinutost ili žalost što ga ostavlja. Dijete će to osjetiti pa će se i ono tako osjećati. Već smo se uvjerili da roditeljevi teški osjećaji samo „hrane“ djetetovu uznemirenost i destabiliziraju situaciju. Roditelji mogu nehotice nastojati „zadržati“ dijete uza sebe, sprječavajući rastanak. Upravo tada roditelji svojom uznemirenošću i strahovima produljuju proces brze prilagodbe djeteta na vrtić i mogu je ponekad čak i onemogućiti. Dugo smirivanje djeteta ili ponovno vraćanje jer dijete plače, ne preporuča se. Dijete će ubuduće plakati duže očekujući da se roditelj vrati.
  Što učiniti da roditeljska tjeskoba ne prijeđe na dijete?
  Kako bi prevladali „barijeru rastanka“ roditelji trebaju maksimalno skratiti scenu opraštanja od djeteta u vrtiću, odnosno razraditi ritual kratkog opraštanja - npr., „pusa i mahanje ručicom“, nakon čega roditelj odlazi, čak i ako dijete plače i hvata se za mamu/tatu.

  Razgovarajući s djetetom o vrtiću treba poticati pozitivna raspoloženja:
  • govorite kako se tamo može puno toga naučiti
  • razgovarajte o djetetovim vršnjacima i prijateljima
  • razgovarajte o djetetovim odgajateljima/cama.

  Odvajajući se od ugodne i poznate atmosfere obiteljskog doma dijete pronalazi u vrtiću neke pozitivne strane i zadovoljstva, uči sklapati nove odnose s ljudima - s odgojiteljicom i djecom. Što se brže dijete zainteresira za te odnose to će se brže dogoditi odvajanje od kuće.
  Što se brže smire mama, tata i ostala rodbina koja aktivno proživljava „djetetov odlazak od kuće“ i njegov „izlaz u društvo“ to će se brže smiriti i samo dijete.
  Trebalo bi imati na umu da se problemi prilagodbe djece na dječji vrtić mogu ponovno pojaviti nakon blagdana, praznika, kao i pri ozbiljnoj promjeni okolnosti kao npr. mamin/tatin odlazak na službeni put, rođenje novog djeteta u obitelji itd. U svim tim slučajevima treba nastojati pridržavati se istog načela fleksibilnosti i tražiti način zadovoljavanja djetetovih potreba ne mijenjajući pritom već uhodanu rutinu njegova/zina života.

Mjesečna događanja

Izjave djece

Vodu zagađuje ulje i ljudi koji bacaju plastiku i papir
SVJETSKI DAN VODA

Ivan Krnić

Djeca imaju pravo na rođake i prijatelje
DJEČJI TJEDAN

Matej Kardum

Djeca imaju pravo na obitelj
DJEČJI TJEDAN

Paula Piližota

Djeca imaju pravo na zdravu hranu
DJEČJI TJEDAN

Lukas Lučev

Nakon kiše Sunce osuši ostatke kiše.
SVJETSKI DAN SUNCA

Ante Petković

Da nema Sunca ne bi se kupali u moru.
SVJETSKI DAN SUNCA

Lucija Slamić

Da nema Sunca ne bi išli u šetnje
SVJETSKI DAN SUNCA

Barbara Bujas

Ne smijemo jesti puno slatkiša
PROJEKT "MI JEDEMO ODGOVORNO"

Marta R.

Trebamo jesti hranu iz voćnjaka i povrtnjaka
PROJEKT "MI JEDEMO ODGOVORNO"

Tom Lucas P.

Smijali smo se kad smo skakali po krevetu, onda smo pali pa smo se opet smijali - SVJETSKI DAN SMIJEHA

Luca M.

prethodno slijedeće

Partneri

Centar za odgoj i obrazovanje "Šubićevac"

OŠ Meterize

prethodno slijedeće

Kontaktirajte nas


Vrtić Šubićevac

022 333 036 • 095 753 75 31


Vrtić Meterize

095 753 75 33


Jaslice Meterize

095 753 75 34