• small_image_1

  Mjesec rujan 2017.

  04.10.2017
  BRNISTRIĆI

  Ljeto je završilo, a stari i novi Brnistrići su se vratili u vrtić. Naši stariji prijatelji otišli su u drugu grupu, a mi malo mlađi sad vladamo i upoznajemo nove prijatelje. Malo su plakali ovih dana za svojim mamama i tatama, ali mi smo ih puno tješili i uveseljavali. Sad se i oni igraju i vesele u našem vrtiću. Osim novih prijatelja, naše drage odgojiteljice dobile su pojačanje. Osim odgojiteljice Zdenke i odgojiteljice Martine, prvih dana tu je bila i naša draga odgojiteljica Marija koju smo iz ljubavi zvali Mare. Tada nam je odgojiteljica Mare otišla, a došla nam je druga odgojiteljica Marija koju isto tako volimo i veselimo joj se. Hm.. što je još novo? Svaki dan koristimo svaku zraku sunca i igramo se u dvorištu vrtića. Oko vrtića se i dalje radi pa tako svaki dan uz jurnjavu na autima i spuštanju niz tobogan, promatramo strojeve i velike dizalice i maštamo.Također smo dobili puno novih igračaka i novi razmještaj sobe. Proslavili smo i Lucin prvi rođendan, kakva je to tek zabava bila! Skakali smo, pjevali, plesali, pojeli puuno slatke torte i soka. Brzo nam je proletio mjesec rujan. Nešto odgojiteljice pričaju da ćemo uskoro imati akivnosti s bojama, kruhom , jabukama.. ne znamo mi što one spremaju, ali se silno veselimo. Za kraj želimo svima poslati tople, jesenske pozdrave, vaši Brnistrići.

  LOVORIĆI

  S novom pedagoškom godinom došle su i novosti u našu skupinu. Od ove pedagoške godine naša skupina je mješovita a uzrast djece je od 3 do 7 godina. Nakon ljetnih paznika i povratka u vrtić počele su adaptacije. Za bolje upoznavanje djece i odgojitelja često smo sjedili u krugu prijateljstva, puno razgovarali te se međusobno upoznavali. Djeca su jedni druge prihvatili, družili se i učili jedni od drugih.
  Kako nam je ovaj mjesec Dan grada, pripremili smo prigodni igrokaz koji smo prikazali u gradu. U vrtiću smo izradili zmaja od tkanine i kartona, te nabavili potrebne rekvizite (mač, štit) i uvježbali prikaz borbe zmaja i Sv.Mihovila. Djeca su prikazala borbu između zmaja (Lolla, Lea, Jere i Karlo) i Sv. Mihovila (Lovre I.), te su našim sugrađanima dijelili prigodne poklone (sušene smokve, ušećerene bademe i čips od jabuke zapakirane u kape od slanog tijesta). Za sam kraj djeca su se uhvatila za ruke i napravila krug te pjevale dječje pjesme nakon čega su prošetali gradom i pojeli sladoled. Posjetili su gradsku knjižnicu i pogledali izložbu radova na temu „Sv.Mihovil“. Tamo smo vidjeli i rad naše skupine: zmaj od kartona s plastičnim žličicama. Lolla, Enzo i Vita išli su preuzeti prigodni poklon koji su dobili za osvojeno treće mjesto na izložbi.
  Zajedno s prijateljima iz skupine Lavandići vježbali smo za Trku za moj grad koja se također održala povodom Dana grada. Nastup je bio na stadionu NK Šibenik gdje smo se natjecali s djecom iz drugih vrtića.
  Izradili smo i power point prezentacije uz pomoć koje su djeca bolje upoznala njihov grad. Gledali smo slike sa znamenitostima grada, pričali o gradu i likovno se izražavali na temu „Moj grad“. S dječjim crtežima ukrasili smo panoe naše sobe i hodnike vrtića.
  S obzirom da je ova skupina djeca prošlu pedagošku godina bila provoditelj projekta „Mi jedemo odgovorno“, s istim projektom nastavili smo i ovu pedagošku godinu. Zadržali smo Zeleni četvrtak tako da smo kroz ovaj mjesec pravili voćnu salatu, savijaču od jabuka i domaći kruh. U vrt smo stavili kašetu bez dna gdje djeca ubacuju kore i koštice od jabuke, suho grožđe, lišće, sve pomiješali sa zemljom te ćemo na taj način raditi kompost ili organsko gnjojivo.
  U našem vrtu zasadili smo razno povrće: crveni luk, ljutiku, blitvu, špinat, krumpir koje djeca svakodnevno obilaze, zalijevaju i vode brigu.
  U suradnji s Centrom za odgoj i obrazovanje Šubićevac izradili smo čips od jabuke koje smo podijelili za Dan grada. Djeca su gulila jabuke, stavljala u limunsku otopinu, brisala ih te stavljala na rešetke za sušenje. To je bilo divno iskustvo za djecu vrtića i korisnike centra a suradnju ćemo nastaviti i dalje kroz projekt „Mi jedemo odgovorno“.
  Za razvoj pažnje i koncentracije na tepihu smo čitali priče, igrali razvojne igre i igre sa slovima. Predškolci su brinuli o mlađoj djeci, učili ih pravila sobe i pravilima igara u kojima sudjeluju. Napravili smo istraživačku igru za balkon (djeca hvataljkama pokušavaju uhvatiti tjesteninu, grah, šljunak i kukuruz) te ih sortiraju u određenu zdjelu. U sobi smo izradili matematičku igru s brojevima i lopticama za stolni tenis, igru vezivanja vezica kao i igru sa gumicama i čavlima.
  Ove godine nastavljamo s glazbenom radionicom koja se održava dva puta tjedno zajedno s djecom iz skupine Lavandići.
  Budući da nas je kroz mjesec rujan pratilo toplo i sunčano vrijeme, boravili smo na dvorištu: pravili smo poligone, igrali nogomet, koristili tobogan i uživali na zraku.

  LAVANDIĆI

  Mjesec rujan i nova pedagoška godina protekli su u upoznavanju nove djece, odgojitelja i prijatelja. S obzirom da smo od ove pedagoške godine mješovita skupina dobro smo se prilagodili na novu situaciju. Jakov, Tonka, Anđela naši su novi prijatelji koji su se uklopili u grupu i adaptirali na vrtić, prijatelje i odgojitelje. David nam je često bolestan pa želimo da nam brzo ozdravi. Upoznali smo, te usvojili pravila naše sobe, razgovarali smo u krugu prijateljstva o svojim doživljajima, iskustvima, što vole raditi te kako im je u vrtiću.
  Lijepo vrijeme smo koristili za igre na zraku, poligon na travi, nogomet, igre na pijesku, te igre s loptom. Djecu smo od početka poticali na samostalnost, pospremanje sobe i igračaka nakon igre, pranje ruku prije i nakon odlaska na zahod, oblačenje obuće i odjeće. Svatko se trudi biti što uredniji te tako zaslužiti ulogu eko reduše. Mlada djeca upijaju kao spužvice od starije djece, oni su im poticaj u igri, pospremanju i lijepom ponašanju- njihovi modeli. Tako je mlađi dječak jednom rekao starijem dječaku: „nauci me, nauci me“, dok je stariji dječak izjavio za drugog mlađeg dječaka: „On sve zna, njega ne treba ništa učiti“.
  Bili smo i likovni umjetnici. Izrađivali smo šibensku katedralu, staru gradsku jezgru, te šibenske kape od slanog tijesta. Kape smo napunili čipsom od jabuka koje smo napravili u suradnji s Centrom za odgoj i obrazovanje Šubićevac, ušećerenim bademima, te suhim smokvama. Predškolci su dijelili kape povodom dana grada Šibenika našim sugrađanima, dok je Lovre utjelovio Sv. Mihovila u uprizorenju bitke sa strašnim zmajem u obrani našeg grada. Počastili smo se sa sladoledom, te posjetili gradsku knjižnicu gdje smo pogledali likovne radove djece ostalih gradskih vrtića. Sredinom rujna počeli smo s glazbenom radionicom koju vodi profesorica Ivana. Iako je velikom broju djece glazbena radionica nešto novo, prihvatili su profesoricu, te rado sudjeluju u pjevanju novih pjesama. Na sam Dan grada Šibenika 29.9. predškolci su sudjelovali u manifestaciji koja se održava već 18-ti put; Trka za moj grad. Zajedno smo se zabavili jer nije bitno pobijediti već sudjelovati. Ove pedagoške godine čeka nas puno novih prijateljstava, zajedničkog druženja i uzbuđenja!!!! Veselimo se, puno pozdrava od veselih lavandica.

  PUŽIĆI

  Prvi mjesec adaptacije je iza, našim novima prijateljima je bilo teško kad su shvatili da svaki dan moraju dolaziti u vrtić, ali smo zajedničkim snagama sve to prolazili. Puno smo se grlili, mazili i davali im osjećaj sigurnosti dok su s nama. Pričali bi im kako će se mama i tata vratiti po njih, a ponekad i donijeti nagradu. Budući dan su nam je nekoliko novih prijatelja bolesno, njihova adaptacija još uvijek traje. Posebno im je teško uhvatiti naš dnevni ritam. Stoga ćemo se svi zajedno još neko vrijeme prilagođavati, posebice na dnevni san. Starija djeca pomažu mlađima, spremaju sobu, dijele salvete prije jela, pomažu mlađima prilikom hranjenja.
  Ove godine u skupini imamo više djevojčica koje su i spretnije u tjelesnim aktivnostima. A veliki dio vremena u vrtiću upravo provodimo na strunjačama. Penjemo se na skale (uz ili bez pomoći), silazimo, provlačimo se kroz tunel, skačemo, hodamo po ljestvama na podu. Sve vježbe radimo s osmijehom na licu. Budući da nas je kroz mjesec rujan bio sunčan, vrijeme smo provodili na našem dvorištu i vozili smo svoje aute koje obožavamo. Međusobno se dogovorimo i čekamo na red za vožnju. U ovakvom prijateljskom duhu šaljemo vam pozdrave do sljedećeg mjeseca.

  ŠKOLJKICE

  Mjesec rujan protekao je u prilagodbi za novoupisanu djecu, posebice djecu koja su došla iz jaslica i kojoj je potrebno mnogo pažnje i ljubavi. Svakom je djetetu potrebno određeno vrijeme da prihvati novu sredini, odgojitelje i nove prijatelje. Uz prilagodbu nove djece, u vrtiću smo provodili i razne aktivnosti koje su najviše bile vezane za obilježavanje Dana grada Šibenika. Na početku mjeseca, tijekom upoznavanja, prepričavali smo jedni drugima što smo radili cijelo ljeto. Nakon toga, obilježili smo Olimpijski dan te Sv. Mihovila, zaštitnika grada Šibenika. Čitali smo priče, gledali fotografije poznatih znamenitosti grada, razgovarali o njegovoj povijesti te izrađivali narančaste kape od slanog tijesta. Njih smo punili sušenim smokvama, ušećerenim bademima i čipsom od jabuke. Umotane kao poklone, kapice smo podijelili našim sugrađanima. Na glavama smo nosili narančaste kape izrađene od kolaža. Na kraju mjeseca pripremali smo se za Trku za moj grad. Ove godine održala se na stadionu NK Šibenik i za nju su se pripremali predškolci. Odlazili su svaki dan na obližnje igralište te na igralište OŠ Meterize.

  DOLPHINS

  Mjesec rujan je mjesec adaptacije djece na novi prostor, djecu i odgojiteljice. Naši novi prijatelji prilagodili su se brzo na vrtić, pravila skupine i stekli nova prijateljstva. Mnogo su istraživali, igrajući se po raznim centrima, kako u skupini Školjkice, tako i u našoj sobi. Svakodnevna vesela atmosfera uz pjesmu, ples i zabavne igre pridonijele su tome da naši novi prijatelji zavole vrtić, pa tako neki od njih nisu htjeli ići kući kad bi im roditelji došli. U krugu prijateljstva smo svakodnevno razgovarali, saznali što vole raditi, s čime se najviše vole igrati ali i to da neki već znaju brojati na engleskom, pjevati pjesme. Naučili su se predstavljati na engleskom jeziku, reći kako se osjećaju te naučili boje. Najviše su im se svidjele društveno- zabavne i plesne igre, poput Stand up, sit down, Guess the colour, itd. Dječaci su najviše slagali lego kocke, igrali stolni nogomet. Djevojčice su najviše boravile u obiteljskom centru u koji smo stavili novu kuhinju što ih je jako razveselilo. Lijepo vrijeme iskoristili smo za šetnju kvartom, promatrali promjene u prirodi, pričali o godišnjim dobima i tako još više proširili znanje o bojama. Povodom Dana grada izradili smo suvenire, kape od slanog tijesta napunjene suhim smokvama, ušećerenim bademima i čipsom od jabuke. U grad su išli predškolci, koji su se ispred katedrale Svetog Jakova družili s djecom iz drugih vrtića. Naši prijatelji iz vrtića na Šubićevcu su predstavili borbu zmaja i Svetog Mihovila, nakon čega smo svi zajedno podijeli poklone i time razveselili prolaznike.

Mjesečna događanja

Izjave djece

Vodu zagađuje ulje i ljudi koji bacaju plastiku i papir
SVJETSKI DAN VODA

Ivan Krnić

Djeca imaju pravo na rođake i prijatelje
DJEČJI TJEDAN

Matej Kardum

Djeca imaju pravo na obitelj
DJEČJI TJEDAN

Paula Piližota

Djeca imaju pravo na zdravu hranu
DJEČJI TJEDAN

Lukas Lučev

Nakon kiše Sunce osuši ostatke kiše.
SVJETSKI DAN SUNCA

Ante Petković

Da nema Sunca ne bi se kupali u moru.
SVJETSKI DAN SUNCA

Lucija Slamić

Da nema Sunca ne bi išli u šetnje
SVJETSKI DAN SUNCA

Barbara Bujas

Ne smijemo jesti puno slatkiša
PROJEKT "MI JEDEMO ODGOVORNO"

Marta R.

Trebamo jesti hranu iz voćnjaka i povrtnjaka
PROJEKT "MI JEDEMO ODGOVORNO"

Tom Lucas P.

Smijali smo se kad smo skakali po krevetu, onda smo pali pa smo se opet smijali - SVJETSKI DAN SMIJEHA

Luca M.

prethodno slijedeće

Partneri

Centar za odgoj i obrazovanje "Šubićevac"

OŠ Meterize

prethodno slijedeće

Kontaktirajte nas


Vrtić Šubićevac

022 333 036 • 095 753 75 31


Vrtić Meterize

095 753 75 33


Jaslice Meterize

095 753 75 34