• small_image_1

  MJESEC LISTOPAD U DV OSMIJEH

  12.11.2018
  PUŽIĆI

  Prošao nam je i listopad u kojem su djeca s osmijehom razvijala finu motoriku i svoje umjetničko stvaralaštvo kroz bojanje temperama, vodenim bojama , masnim i drvenim bojama te kroz igre oblikovanja plastelinom. Obilježili smo Dane kruha miješanjem kolačića od tijesta koji su se na kraju pretvorili u šarene ježiće. Obiteljski je centar i dalje u središtu pozornosti djevojčica, ali i pojedinih dječaka koji su često pripomagali u serviranju stola i kuhanju čaja/kave. Djevojčice listaju slikovnice bebama, hrane ih te su mijenjaju pelene. Prijatelji koji su prošli adaptaciju su usvojili su kućni red te se uključuju u svakodnevne aktivnosti . Kroz listopad su nam dolazili novi prijatelji na adaptaciju . Starija djeca su ih tješila, grlila,donosila im igračke i dude (ako bi im ispale iz usta) te im čitala slikovnice. Svakodnevno smo se razgibavali uz veselu dječju glazbu te vježbali na strunjačama i sa šarenim lopticama koje su obradovale i najtužnije prijatelje. Pred kraj listopada preselili smo se u novi vrtić u kojem su se djeca slobodnije kretala te češće boravila na svježem zraku u našem malom dvorištu s autićima.

  ŠKOLJKICE

  „...jesen je došla i u naš grad, suho lišće svud pada sad…“
  Jesen je zaista stigla i u naš zavičaj, grad i u naš vrtić. Donijela je nama malenima prekrasne priče, pjesmice, igrokaze koje nam naše odgajateljice svakodnevno pričaju, čitaju i pjevaju. Iako smo navikli da nam s jeseni stigne i hladnije vrijeme, ove godine nas prati sunčani i topli dani. Svakodnevno smo boravili na dvorištu vrtića, na terasi se prisjećali starih igara poput popularne školice. Uživali smo u šetnjama kvartom, igri na obližnjem igralištu...
  Mjesec listopad nam je donio još puno događanja u kojima smo svi zajedno uživali. Početkom mjeseca obilježili Dječji tjedan. Razgovarali smo o našim pravima , o tome što nas veseli, a što ne, što volimo raditi, a što ne. Povodom Dječjeg tjedna, predškolci su posjetili ured gradonačelnika te zajedno s djecom iz škole proslavili Dan djeteta puštajući balone s dječjim željama. A dječje želje su upravo vodilje kako u svijetu kojem svakodnevno živimo nema mjesta problemima koji se ne daju riješiti. Također nas jeposjetio i policajac Zrinko. On je policajac koji ima najodgovorniji posao u policiji: štititi djecu i braniti ih od bilo kojeg oblika zlostavljanja. Mogli smo s njim popričati, a i pokazao nam je svoju policijsku značku i lisice. Lisice smo čak mogli i isprobati.
  „...brašno sijem, vodu mijem, kapica na glavi, mijesim tijesto vrlo vješto, ja sam pekar mali…“ pjesme koja je bila uvod u Dane kruha koje smo jedva dočekali. Budući da volimo igre modeliranja s slanim tijestom, ovaj put smo mijesili pravo tijesto od kojeg smo pravili razne kolače. Te aktivnosti smo provodili cijeli tjedan: čokoladne kolačiće, zatim peciva , na kraju smo umijesili kruh. Nakon pečenja u pećnici kolače bi pojeli za užinu. U dogovoru s Jakovljevom mamom predškolci su posjetili pekaru „Mlinar“ na Šubićevcu. Tamo su zajedno s odgajateljicama izmijesili i ispekli kruh koji su ponijeli u vrtić i podijelili sa svojim prijateljima. U vrtić su nam ovog mjeseca došli roditelji koji su čitali priče. Posjetio nas je i Klaun Čupko s predstavom „Što ću biti kad odrastem“ i poklonio nam CD sa svim pjesama iz predstave.
  Pred sam kraj mjeseca preselili smo se u novi vrtić. U istraživanju istog veselimo se novim pustolovinama s našim poznatim odgajateljicama, poznatim prijateljima, ali u novom prostoru i novim igrama.

  DOLPHINS

  Početkom listopada obilježili smo Dječji tjedan. Predškolci su išli u grad gdje su sudjelovali u tradicionalnim dječjim igrama. Dječaci su potezali uže, a djevojčice su gas preskakivale, a nakon toga su pisali pisma poruke koje su ubacivali u kutiju na trgu. Predškolci su također izrađivali i pano za gradonačelnika.
  Tijekom mjeseca listopada razgovarali smo o pravima djece, a tim povodom posjetio nas je policijski službenik krim. policije koji radi na poslovima maloljetničke delinkvencije i kaznenim djelima na štetu djece, mladeži i obitelji. Također nam je u goste došao i Klaun Čupko koji nam je na opće oduševljenje predstavio predstavu "Što ću biti kad odrastem". U goste su nam dolazili i roditelji koji su povodom Mjeseca knjige djeci u skupini čitali priče po izboru djece.
  U mjesecu listopadu obilježavaju se i "Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje" i tom prigodom su predškolci posjetili pekaru "Mlinar" što je ostvareno uz pomoć Jakovljeve mame koja je tamo zaposlena. Tijekom posjeta djeca su mogla vidjeti cijeli proces dobivanja kruha, a i sama su mijesila svoja peciva koja su nam potom pekari ispekli i donijeli u vrtić za užinu. Gđa. Sanja organizirala nam je natjecanje u slaganju kruha, a na kraju su nas počastili slasnim krafnama. Po dolasku u vrtić djeca su zajedno s odgajateljima mijesili kruh, štrudle od marmelade, uštipke itd. ali i izrađivali plakat zdrave i nezdrave hrane. Sobu smo obogatili jesenskim motivima i crtežima, brinuli se o biljkama, šetali do obližnjeg igrališta gdje su djeca učila hodati u paru u koloni, igrali se na igralištu (nogomet, preskakivanje užeta i sl.). Krajem mjesece smo započeli i sa selidbom u novi vrtić. Odgajateljice i djeca su zajedno pakirala stvari, namještaj i igračke a s novim mjesecom iščekujemo i nove izazove.

  BRNISTRIĆI

  Listopadsko toplo i sunčano vrijeme smo iskoristili za igranje i vježbanje na igralištu. Početkom listopada obilježili smo Dječji tjedan. Otiskivali smo dlanove, razgovarali o dječjim pravima i potrebama i zapisali naše izjave. Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje smo obilježili miješanjem tijesta i igranjem s njim. Svoje umijeće miješanja i oblikovanja tijesta smo usavršili do Dana jabuke kad smo sebi za užinu pripremili ukusan kolač od jabuka. Posljednje listopadske dane smo iskoristili za otiskivanje i ukrašavanje bundeva koje su sa nalazile u našoj sobi. Naši prijatelji, Marta Pl. i Gašpar, su ovaj mjesec proslavili drugi rođendan pa smo jeli grickalice, pjevali i plesali. Često smo pjevali „Jesen“, „Jabuka, kruška, šljiva“, „ Mali pekar“, „Boc, boc iglicama“, „Tiho, tiho pada“, „Jesen je kriva“... Također često smo čitali slikovnicu „Voće“, priče „Crvenkapica“, „Tri praščića“, „Životinje“, „ Karlo, mama, tata i baka Zečić“... Kroz listopad je stigao i klaun Čupko s predstavom „ Što ću biti kad odrastem?“. Djeca su se kroz igru i ples upoznala s raznim zanimanjima. Kao i uvijek kad gostuje Klaun Čupko, svako dijete je dobilo poklon, DVD Klauna Čupka. Jesen nam je ponudila mnoštvo svojih plodova koje su nam roditelji i djeca donosili. Plodove smo stavili u veliku košaru, promatrali, dodirivali, prali, gulili, rezali i jeli. Veliko hvala na svakom donesenom jesenskom plodu.

  LOVORIĆI

  Sigurno se pitate što su Vaši vrijedni Lovorići radili tijekom mjeseca listopada? Kao što mu ime kaže, cijeli mjesec smo proveli obilježavajući dolazak jeseni. Na dvorištu smo skupljali lišće, koje smo unijeli u sobu i pokušali ga preslikati na papir vodenim bojama i temperama. Od kuće smo donosili razne jesenske plodove (jabuke, kruške, žirove, mandarine, šipke, orahe, bundeve). Obilježili smo Dan jabuka praveći kolač i štrudlu, sami smo pisali recept, valjali tijesto i na kraju pojeli za užinu. Crtali smo stablo jabuka, pa smo napravili i stablo sva četiri godišnja doba. To nas je dovelo do kalendara, mjeseci u godini, dana u tjednu i sata. Crtali smo satove, promatrali kazaljke i uz to naučili reći koliko je sati. Povodom Dječjeg tjedna bili smo u posjetu gradonačelniku, za poklon smo mu odnijeli mapu s našim crtežima na temu „Što bi mi željeli promijeniti u gradu“. Dobili smo balone koje smo puštali u zrak, zasladili se bombonima i sokom i pozdravili gradonačelnika do nekog sljedećeg puta. Obilježili smo i Međunarodni dan pješaka šećući našim kvartom, kao i Dan kruha povodom kojeg smo išli u posjet pekari. Vidjeli smo kako se pravi kruh i kako rade strojevi. Dobili puno tijesta da i sami zamijesimo naša peciva, a na polasku prema vrtiću smo dobili krafne na poklon. Jedan dan smo na dvorištu s prijateljima iz drugih skupina igrali tradicionalne dječje igre, potezali smo konop, igrali na balote, preskakali laštik. Naš najdraži Klaun Čupko nam je odlučio dodatno uljepšati mjesec, pa nas je posjetio i pokazao nam svoju novu predstavu „Što ću biti kad odrastem“. Napravili smo domino od drvenih kocki koje smo sami brusili brus papirom. Od domaćeg plastelina smo izrađivali ježeve, zatim smo ih radili od kolaž papira. Nastavili smo s ostalim šumskim životinjama: medvjedom, lisicom, sovom, vjevericom. Predškolci su krenuli s rješavanjem radnih zadataka i pripremom za školu. Uz sve to našli smo vremena i za našu najdražu aktivnost na tepihu, čitanje priča. Pročitali smo puno novih priča (Pogača, Jesenska košara, Zlatna guska), ali i starih koje uvijek volimo ponovno čuti (Gric i Grec, Snjeguljica, Tri praščića). Puno jesenskih šarenih pozdrava do sljedećeg mjeseca šalju Vam Lovorići!

  LAVANDIĆI

  Budući da nas je kroz mjesec listopad pratilo toplo i sunčano vrijeme, nastojali smo ga što više iskoristiti za igre na dvorištu. Naše dvorište smo i uređivali, kopali u vrtu, grabljali, zalijevali cvijeće i skupljali lišće. Sakupljajući lišće, često smo nailazili na puževe. To nas je potaknulo da sobu ispunimo puževima koje smo izrađivali od kestena, žirova i slanog tijesta. Naša prijateljica Eva nam je stalno donosilo jesensko povrće koje brala u svom vrtu, žižule i mandarine. Drugi prijatelji su se ugledali na nju pa su i oni nosili povrće što nam je omogućilo da često sebi za užinu pravimo voćnu salatu. Također smo od raznog voća i jesenskih plodova izradili tržnicu s košarama, vagom i vrećicama. Za Dane kruha smo iskoristili naše umijeće miješanja tijesta pa smo napravili kruh i peciva. Otišli smo i u posjet pekari. Našu tržnicu samo također obogatili raznim vrstama kruha i peciva. Izradili smo ih od kartona i pur pjene. Jesen nas je pratila i kroz priče koje smo čitali na tepihu, pjesme kao što je „Jesen je“. Od lišća koje smo skupili u dvorištu smo izradili jesensko stablo na našim vratima. Budući da su nam se novi prijatelji adaptirali, veselimo se zajedničkim aktivnostima koje nas čekaju u mjesecu što dolazi.

Mjesečna događanja

Izjave djece

Našoj planeti smeta smeće
DAN PLANETA ZEMLJE

Juraj Polić

Ljubav je mama.
VALENTINOVO

Jakov Mikolčević

Ljubav je kad se ja i Marko skupa igramo
VALENTINOVO

Roko Mihaljević

Ljubav je kad se muž i cura vjenčaju
VALENTINOVO

Niko Ćaleta-Car

Vodu zagađuje ulje i ljudi koji bacaju plastiku i papir
SVJETSKI DAN VODA

Ivan Krnić

Djeca imaju pravo na rođake i prijatelje
DJEČJI TJEDAN

Matej Kardum

Djeca imaju pravo na obitelj
DJEČJI TJEDAN

Paula Piližota

Djeca imaju pravo na zdravu hranu
DJEČJI TJEDAN

Lukas Lučev

Nakon kiše Sunce osuši ostatke kiše.
SVJETSKI DAN SUNCA

Ante Petković

Da nema Sunca ne bi se kupali u moru.
SVJETSKI DAN SUNCA

Lucija Slamić

Da nema Sunca ne bi išli u šetnje
SVJETSKI DAN SUNCA

Barbara Bujas

Ne smijemo jesti puno slatkiša
PROJEKT "MI JEDEMO ODGOVORNO"

Marta R.

Trebamo jesti hranu iz voćnjaka i povrtnjaka
PROJEKT "MI JEDEMO ODGOVORNO"

Tom Lucas P.

Smijali smo se kad smo skakali po krevetu, onda smo pali pa smo se opet smijali - SVJETSKI DAN SMIJEHA

Luca M.

prethodno slijedeće

Partneri

Centar za odgoj i obrazovanje "Šubićevac"

OŠ Meterize

prethodno slijedeće

Kontaktirajte nas


DV Osmijeh Šubićevac

022 333 036 • 095 753 75 31


Kata

095 904 10 45


Meterize - Pužići

095 753 75 33


Jurasi - Dolphinsi

095 753 75 34


Jurasi - Školjkice i spužvice

095 953 75 35


Ravnateljica

095 913 00 14