• small_image_1

  Blagdanski mjesec prosinac u Dječjem vrtiću Osmijeh

  07.01.2019
  BRNISTRIĆI

  Tiho, tiho na prstima nam je stigao taj dugo očekivani prosinac, mjesec koji ima tu posebnu čaroliju. Ona se može vidjeti na licima svih ljudi, može se čuti na radiju, vidjeti u dućanima, ali i u vrtiću. Mi smo ga dočekali spremnije nego ikada. Svaki dan smo čekali s nestrpljenjem i uživali u svojoj čaroliji. Prvi dio mjeseca smo se pripremali za Svetog Nikolu, pričajući priče, pjevajući pjesme, izrađujući kartonske čizmice koje smo objesili u našoj sobi. Tijekom blagdanskih dana su nam se pridružili i roditelji koji su osmislili svoje aktivnosti i svakodnevno boravili u skupini. Uz pjesmu i aktivnosti nam je i stigao Sveti Nikol , kojega smo sa nestrpljenjem dočekali. Stariji su bili jako veseli, dok su mlađa djeca pustila koju suzu. Ali pune čizmice i zagrljaj Sv. Nikole su sve popravili.
  Sljedećih dana smo zajedničkim snagama izrađivali ukrase za božićno drvce kojeg smo napravili od kartona. Izradili smo i drvce kojemu su kuglice bile fotografije djece (svaki roditelj je donio jednu sliku svoga djeteta). „Nebo“ naše sobe smo ukrasili lampicama koje su obasjavale naše već izrađene ukrase, a na prozorima smo stvorili prekrasnu zimsku bajku s pahuljama. Slušali smo i puno božićnih pjesmama, ali „Zvoničići“ su nam i dalje najdraža. Svakodnevno smo vježbali uz ples (bili smo pahuljice, borovi koji se njišu, pokušavali smo dohvatiti zvijezde s neba,...), zasadili smo pšenicu i zalijevali te gledali kako je svakim danom sve veća. Zajedno s jednom mamom smo mijesili i pekli kolače u obliku božićnih ukrasa. Za roditelje smo pripremili radionicu na kojoj su nam pomogli napraviti posebna božićna drvca od tjestenine koju smo prethodno obojili u razne boje. Tako nam je došao Božić, a nakon njega će i Nova Godina. Nadamo se da nam uskoro stiže i koja pahulja a s njom i nove aktivnosti.

  LOVORIĆI

  Prosinac, kažu najljepši mjesec u godini, a mi se u potpunosti slažemo. Samim početkom mjeseca već smo počeli pisati pisma Djedu Mrazu, napravili smo poštanski sandučić i Sjeverni pol, kućicu u kojoj smo provodili većinu svog vremena u sobi. Svaki dan smo birali i „Dijete dana“, koje je otvaralo kućicu adventskog kalendara, nestrpljivo brojeći dane koji su preostali do Božića. Na blagdan sv. Nikole imali smo predstavu “Moja obitelj”, a nakon završetka predstave posjetio nas je štapom i bradom sam sv. Nikola. Nepozvan, došao je i Krampus koji nas je i nasmijao i na trenutak prepao, ali sigurni u svoju dobrotu tijekom cijele godine, prestali smo se bojati i potjerali smo ga iz našeg vrtića. Sv. Nikola nam je čestitao na hrabrosti i nagradio nas poklonima, dobili smo vrećicu sa slatkišima, a mi smo njemu zahvalili pjesmom. Na Sv. Luciju smo posijali pšenicu, tijekom cijelog mjeseca smo je zalijevali, pa je narasla toliko velika da smo je morali i malo ošišati. Čitali smo božićne priče, pričali o dobrim djelima i kako mi pomažemo i možemo pomagati drugima. Napravili smo čestitke za naše mame, tate, djedove i bake. Pekli smo medenjake, koje smo trebali sve ukrasiti, ali su bili toliko ukusni i slatki, da smo ih pola odmah pojeli. Cijela soba nam je bila vesela i šarena, puna naših radova: božićnih vijenaca, čizmica, ukrašenih borova, Djeda Mraza i lampica. Imali smo i dvije radionice s roditeljima, izrada jaslica i sadnja pšenice te izrada čestitki i božićnih ukrasa. Naše vrijedne ručice zajedno s roditeljima su napravile prava mala remek dijela, dio smo ponijeli kuci, a dio ostavili u vrtiću. Najponosniji smo na naše jaslice koje smo stavili u hodnik ispred sobe. Svaki trenutak lijepog vremena smo iskoristili za boravak na dvorištu i uživanje na zraku. Tako smo proveli prosinac, tužni što traje prekratko naspram drugih mjeseci, ali obećavamo da ćemo radost i toplinu koju nam je pružio proširiti na cijelu godinu i na sve ljude oko nas.

  LAVANDIĆI

  „Tra la la la doć'e Sveti Nikola, tra-la-la-la doć'e Sveti Nikola, ...“ čulo se u našoj grupi početkom najiščekivanijeg mjeseca u godini. Čizmice su obješene čekale svoje poklone i Svetog Nikolu sa slatkišima. Ali ove godine nije nas posjetio sam; „za njim ide crni Krampus šiba mu je plaća.“ Djeca su danima poslije pričala o posjeti Sv. Nikole i Krampusa i njegovih zveckavih šiba. Hrabri su šibe ponijeli kući za uspomenu. Prije nego nas je svojim posjetom razveselio Sveti Nikola, pogledali smo i predstavu „Složna obitelj“. Ove godine i mi smo pripremili predstavu „Božićna bajka“ na prijedlog naše prijateljice iz skupine. Predstavu su za roditelje pripremili predškolci. Svakodnevno su vježbali i na zboru, sa profesoricom Ivanom božićne pjesme. Roditeljima su kući pričali o svojoj predstavi koji pripremaju, te su roditelji s uzbuđenjem je iščekivali. Dok su iščekivali predstavu, roditelje smo pozvali da dođu u našu skupinu i da provedu vrijeme s nama. Mame su pekle kolače, čitale božićne priče, izrađivale božićne aranžmane i čestitke. Organizirali smo i radionicu na kojoj su roditelji izrađivali kamin i jaslice za našu sobu. Preškolci su ovaj mjesec imali još jedno iznenađenje. Posjetile su ih dvije studentice kemije, Marija i Katarina (teta naše prijateljice Lote). U sklopu projekta „Znanstvene čarolije“ posjećuju škole i vrtiće, pa su tako došle i do nas. Pripremile su pokuse u kojima su i djeca sudjelovala. Za kraj su dobili i svatko svoju epruvetu za uspomenu.
  Sve najbolje u Novoj godini žele Vam Lavandići te i dalje pozivamo roditelje da sudjeluju u aktivnostima naše skupine kao što su činili i kroz mjesec prosinac.

  PUŽIĆI

  Najveseliji mjesec u godini je iza nas, a mi smo ga započeli proslavom rođendana naše prijateljice Eve. Nakon toga nas je posjetio Sveti Nikola kojeg su mlađa djeca objeručke prihvatila, dok su ga se starija prepala. Bez obzira na poklone koje je Sv. Nikola donio, nisu mu se htjeli približiti. Danima nakon njegova dolaska, djeca su pričala kako Sv. Niko i Božićnjak više neće doći. Došla nam je i Sv. Luca, kada smo zajedno s našim odgajateljicama posijali pšenicu. Silno smo se trudili prstima uhvatiti sjemenke, prenijeti ih do posuda, te ih stalno zalijevati. A naš trud se isplatio, sudeći prema pšenici biti će nam jako dobra godina. Stalno smo slušali i božićne pjesme, a starija djeca najviše pjevaju Svetog Nikolu. Plešemo i na pjesmu Zvončići, pa smo izradili šuškalice i zvončiće da i mi sviramo i zvonimo dok traje pjesma. Svojim dlanovima smo izradili snjegoviće, sobove, božićna drvca. Ovog puta smo uključili i naša stopala. Bojanje i otiskivanje stopala je proteklo u smijehu jer nas je kist stalno škakljao. Prijatelji iz vrtića su nam posudili laser u bojama pa smo kroz ples lovilli njegove točkice po podu i zidovima. I za kraj želimo zahvaliti svim roditeljima koji su se odazvali na našu božićnu radionicu, u velikom broju.

  ŠKOLJKICE

  Kao i do sada jedva smo dočekali dvanaesti mjesec. Mjesec radosti, veselja, odricanja i međusobnog uvažavanja. Kao uvod u prosinac već početkom mjeseca uživali smo u predstavi „Složna obitelj“, Produkcije Z. Bila je to obiteljska priča s naglaskom na dobroti i međusobnom uvažavanju. Za sve one koji su se trudili biti dobri cijelu godinu pred sami kraj predstave ukazao se i lik najdražeg nam sveca Sv. Nikole. Bio je to trenutak hrabrosti za one starije i trenutak slabosti za najmlađe koji su Sv. Nikolu dočekali kroz plač. No onaj lijepi osjećaj je prevladao i svi smo se slikali s njim te dobili poklone. Na Sv.Lucu smo uz pomoć mame Vinke sijali pšenicu koja će, kad naraste, krasiti sobu našeg boravka. I najmlađi su naučili kako je maloj sjemenci potrebna toplina, voda i mirno mjesto za počinak da bi mogla rasti i stasati u pšeničnu stabljiku. Bilo je zanimljivo gledati u prozirnim posudama i presjek pšenice kojoj se jasno vidio korijen i stabljika. Uskoro je slijedila Božićna radionica na kojoj je prisustvovalo više roditelja koji su s ukrasima i svjećicama izrađivali aranžmane za ukrašavanje božićnog stola. Svatko je našao poneki prirodni materijal te se njime kreativno izrazio i napravio sebi nešto po mjeri.
  Vrijeme između raznih događanja iskoristili smo za zabavu i uvježbavanje recitacijskih i plesnih točki za priredbu koja je uskoro slijedila. Kroz igru, uvježbali smo i igrokaz i recitaciju i plesne točke. No prije predstave imali smo i jedan zanimljiv posjet koji nas je sve oduševio. Posjetile su nas studentice zagrebačkog Kemijskog fakulteta koje su u dogovoru s našom pedagoginjom pripremile prave male kemijske čarolije odnosno pokuse. Tako smo vođeni iskustvom i znanjem naših gošći probavali razne okuse, mijenjali boje vodi, izrađivali cvjetove od maramica koje smo kemijskim reakcijama dviju otopina bojali i ukrašavali. Pokusi su nam se svidjeli toliko da smo i par dana iza igrali se pokusa i glumili tete s Kemijskog fakulteta.
  Par dana prije Božića organizirali smo i Božićnu predstavu u našoj skupini. Prvi puta smo radili predstavu u novom objektu. Bilo je na predstavi i pjesme i plesa, recitacije i glume. Dobro smo se zabavili, a roditelji napunili dvoranu u našoj skupini. Uz pljesak, smijeh i zabavu za kraj je došao i Djed Božićnjak te nas razveselio dijeleći bombone i plešući zajedno s nama. I za kraj ovog veselog mjeseca posjetila nas je i Irisina mama te sa svojom prijateljicom uprizorila baku i djeda Božićnjaka. Veselo smo zaplesali te se dobro zabavili. Djeca su dobila i male slatke poklončiće jer su bila vrijedna tijekom cijele godine. Do idućeg mjeseca želimo Vam puno zdravlja, sreće i ljubavi u 2019. godini.

  DOLPHINS

  Početkom mjeseca prosinca djeca i njihove odgajateljice su okitili sobu i hodnik vrtića. Izradili smo aranžmane od prirodnih materijala. Pripremali smo se i za doček Sv. Nikole , učili pjesme o njemu, izrađivali čizmice od kartona. Kao i svake godine donio nam je poklone i slikao se s nama. Ove godine, imali smo još jedno iznenađenje, prije Sv. Nikole u sobu je ušao Krampus, no Sv. Nikola ga je uz našu pomoć brzo otjerao. Ovaj mjesec su nas posjetili i naši roditelji, Bartulova mama nam je čitala božićne priče, a Loretina i Brunova mama su s djecom pekle božićne kolače. U dogovoru s Eminom mamom organizirali smo izlet kod Eminih bake i djeda (obitelj Vlahov). Oni su u vlastitom dvorištu napravili advent, sve okitili svjećicama. Svako dijete je dobilo i prigodni poklon, koji je izradila Emina baka. Na blagdan Sv. Luce sijali smo pšenicu koju su djeca poslije sama nosila kući. Darwinovi promatrači su uz pomoć odgajatelja posadila luk češnjak. U posjet su nam došle i dvije studentice kemije, Marija i Katarina, koje su predškolcima kroz jednostavne i zanimljive pokuse približile kemiju. Svakodnevno smo vježbali za našu božićnu priredbu, koju smo izveli pred sam Božić. Kako se bližio Božić u vrtiću nas je bilo sve manje i manje, stoga s nestrpljenjem čekamo Novu godinu i povratak naših prijatelja i novih izazova.

Mjesečna događanja

Izjave djece

Našoj planeti smeta smeće
DAN PLANETA ZEMLJE

Juraj Polić

Ljubav je mama.
VALENTINOVO

Jakov Mikolčević

Ljubav je kad se ja i Marko skupa igramo
VALENTINOVO

Roko Mihaljević

Ljubav je kad se muž i cura vjenčaju
VALENTINOVO

Niko Ćaleta-Car

Vodu zagađuje ulje i ljudi koji bacaju plastiku i papir
SVJETSKI DAN VODA

Ivan Krnić

Djeca imaju pravo na rođake i prijatelje
DJEČJI TJEDAN

Matej Kardum

Djeca imaju pravo na obitelj
DJEČJI TJEDAN

Paula Piližota

Djeca imaju pravo na zdravu hranu
DJEČJI TJEDAN

Lukas Lučev

Nakon kiše Sunce osuši ostatke kiše.
SVJETSKI DAN SUNCA

Ante Petković

Da nema Sunca ne bi se kupali u moru.
SVJETSKI DAN SUNCA

Lucija Slamić

Da nema Sunca ne bi išli u šetnje
SVJETSKI DAN SUNCA

Barbara Bujas

Ne smijemo jesti puno slatkiša
PROJEKT "MI JEDEMO ODGOVORNO"

Marta R.

Trebamo jesti hranu iz voćnjaka i povrtnjaka
PROJEKT "MI JEDEMO ODGOVORNO"

Tom Lucas P.

Smijali smo se kad smo skakali po krevetu, onda smo pali pa smo se opet smijali - SVJETSKI DAN SMIJEHA

Luca M.

prethodno slijedeće

Partneri

Centar za odgoj i obrazovanje "Šubićevac"

OŠ Meterize

prethodno slijedeće

Kontaktirajte nas


DV Osmijeh Šubićevac

022 333 036 • 095 753 75 31


Kata

095 904 10 45


Meterize - Pužići

095 753 75 33


Jurasi - Dolphinsi

095 753 75 34


Jurasi - Školjkice i spužvice

095 953 75 35


Ravnateljica

095 913 00 14