• small_image_1

  Mjesec siječanj u Dječjem vrtiću Osmijeh

  14.02.2019
  PUŽIĆI

  Prošao je dugi i hladni mjesec siječanj tijekom kojeg nam je falilo puno prijatelja u grupi. Kako bi unijeli vedrine i topline u našu sobu, jutra smo započinjali vježbom i plesom uz pjesme, ponajviše uz najdražeg nam Klauna Čupka. Uz njegove pjesme se volimo razgibavati dok u igri najviše volimo slušati „Mama voli bebu“. Nakon razgibavanja, plesa i igre, ogladnjeli nestrpljivo čekamo ručak. Dok nam se sve pripremi i ohladi, mi smo usvajali nove pokretne pjesmice „Bim, bam bučicu“ i „Kuham ručak dječici“. Kad ih usvojimo, učimo i naše roditelje kod kuće. Budući da smo dobili nove prijatelje na adaptaciji koji su tužni i plaču za roditeljima, naše odgajateljice su nam pričale zašto se oni tako osjećaju. Zajedno smo prolistali slikovnicu s osjećajima sreće, tuge, ponosa, ljutnje. Zatim smo promatrali sebe u ogledalo i naše prijatelje; tko je sretan, tko je tužan, tko je ljut. Promatrali smo i što radimo kad smo sretni, tad imamo osmijeh na licu; što radimo kad smo tužni, tada plačemo. Dok usvajamo pravila skupine i pospremanja igrački najviše se ljutimo, ali na kraju budemo ponosni na svoju samostalnost. Tijekom ovog hladnog mjeseca vrijeme smo provodili u likovnim aktivnostima, oslikavali smo zimu, snijeg, snjegoviće. Od otisaka naših dlanova izradili smo grijače za uši, od otisaka naših stopala izradili smo pingvine. Sredinom mjeseca jedan dan nam je omogućio izlazak na dvorište. Vozili smo naše velike aute, pisali i crtali po velikoj ploči. Kako se mjesec bližio kraju, naš broj se ponovno smanjivao jer su nas popratile prehlade i viroze. Nadamo se njihovom brzom povratku da zajedno nastavimo naš projekt s našim osjetilima.

  ŠKOLJKICE

  Kroz mjesec siječanj naši prijatelji su se polako vraćali s božićnih i novogodišnjih blagdana. Razgovarali smo o praznicima, kako su ih proveli, što su radili, ako su negdje bili na zimovanju, kakvo je vrijeme tad bilo, kakvo nas vrijeme prati zimi, što se događa s biljkama i životinjama zimi, posebice s pticama. To nam je važno za naš projekt „Veliki lov na biljke“ povodom kojeg smo bili u šetnji do obližnje šume. Promatrali smo i sakupljali biljke našeg podneblja za naš herbarij. Izradili smo plakate na kojima smo klasificirali ptice prema njihovim staništima. Osim plakatima istraživački centar smo obogatili i izrađenim kaširanim pticama kos, vrabac i sova. Centar smo nadopunili i s enciklopedijama o životinjama i biljkama. Posadili smo i tri žira koja ćemo presaditi a sada svaki tjedan pratimo i bilježimo njihov rast. Naš dramski centar smo obogatili novim lutkama koje smo sami izrađivali, kao i glazbeni centar za koji smo izradili šuškalice od pedagoški neoblikovanog materijala. Izradili smo i igru zbrajanja i oduzimanja za predškolce koja nam je pomogla u rješavanju radnih listova iz matematike. Centar početnog čitanja i pisanja smo obogatili slikopričama koje su starija djeca prepričavala mlađima. Svakodnevno smo usvajali geometrijska tijela i likove, orijentirali se u prostoru, vježbali analizu i sintezu riječi, ponajviše uz pomoć slovarice koju smo sami izradili.

  DOLPHINS

  U novu kalendarsku godinu zakoračili smo s eko aktivnostima koje predvode naši Darwinovi istraživači. U projekt su uključili i svoje roditelje. S njima su odabrali biljku ili životinju našeg podneblja te izradili plakate sa fotografijama i zanimljivim informacijama. Plakate su djeca i roditelji prezentirali ostaloj djeci u skupini i odgajateljicama. Ovim putem zahvaljujemo svim roditeljima koji su se pridružili našem projektu, a pritom pozivamo i ostale da to učine. Uz eko aktivnosti koje su dio našeg dnevnog ritma, započeli smo projekt s najljepšim dječjim bajkama obogaćujući pritom našeg centar početnog čitanja i pisanja te dramsko-scenski centar. Djeca izabiru bajke za čitanje, donose svoje od kuće te nakon čitanja započnu s njihovom dramatizacijom. Stoga smo započeli s izradom lutki s kojima glumimo u našem novo oblikovanom kazalištu. Prateći interes djece za dramatizacijom, nastavljamo s izradom velikog kazališta, kazališta sjena te izrade lutaka za slikovnice koje čitamo i slikopriče koje djeca sama crtaju i osmišljavaju. Slikopriče su čitali i prepričavali svojim prijateljima u skupini što je potaknulo i mlađu djecu da se uključe u projekt.

  BRNISTRIĆI

  tijekom novogodišnjih praznika sa svojim obiteljima, došlo je vrijeme i na zimsku čaroliju u našoj skupini. Nažalost, snijeg nam još nije pao, ali mi smo svoju sobu uredili tako da nam snježnih pahulja ne nedostaje. Božićne ukrase smo zamijenili bijelim papirnim pahuljicama koje krase naše „nebo“. Izradili smo snjegoviće od papirnatih tanjura i kartona u boji te ih smjestili ispod pahuljica. Kombinacija koja je stvarno unijela dašak zime u našu sobu. Svakodnevno smo radili crteže s temperama i raznim tehnikama (spužvice, štapići s vatom, otisci prstiju), koji su i dalje predstavljali zimu (snjegovići, pahuljice). Svirali smo sintisajzer i naučili pjesmicu „Zeko i potočić“, koju pjevamo svaki dan prije spavanja. U sklopu projekta „To sam ja“, smo na krevetiće zalijepili sliku svakog djeteta i prije spavanja pronalaze svoj krevet. Djeci je svaki sljedeći odlazak na spavanje je postao igra pronalaska svoga kreveta. Početni cilj nam je da poznaju svoja imena, a kasnije i imena svojih prijatelja. Izradili smo i stolno-manipulativne igre s njihovim fotografijama, poput igre „Memory“ igra koju smo izradili od čepova s vlažnih maramica, igre „Tko je tko“ (umetaljka štapića sa slikama djece). Također je nekolicina djece pokazala interes za slova pa smo napravili umetaljku sa slovima, prepoznavanje i pronalaženje istog slova. Budući da je zima godišnje doba kada su virusi u zraku, tako je i jedan dio prijatelja ostao kod kuće. Zato smo u sklopu projekta odlučili izraditi kartonsku lutku pomoću koje ćemo odrediti kako se zaštiti od hladnoće, koju odjeću oblačiti i na koji dio tijela. Veselimo se idućem mjesecu jer nas čeka jako puno stvari koje ćemo naučiti o sebi i svome tijelu.

  LOVORIĆI

  Čitajući priče „Najbogatiji vrapčić na svijetu“ i „Razbojnik sa žutom pjegom“ primjetili smo interes djece za pticama s našeg područja. Sobu smo stoga obogatili novim enciklopedijama o pticama te napravili kako bi saznali što djecu sve zanima. Sobu smo obogatili i dječjim radovima s motivom ptica. Djeca su crtala ptice, kućice za ptice, izrađivala rode, lastavice, vrapčiće, papige raznim tehnikama. Donijeli smo perje ptica koje su djeca umakala u crnu tintu te pisala i crtala novom tehnikom. Istraživački centar je obogaćen enciklopedijama, povećalima, mikroskopom, perjem i slikama ptica, kosturima ptica, cd-eom na kojem je glasanje ptica pa djeca mogu svakodnevno istraživati i upoznavati ptice i njihove karakteristike. Izrađene su igre sa slovima i slikama ptica, pridruživanje perja ptici i mozaik sa pticama. Marko nam je donio u skupinu svoju papigu Rikija,pa smo pobliže upoznali nju i vidjeli karakteristike papige. Naučili smo kako se papige glasaju, kad i što jedu, kad se odmaraju. Jakov i Marko su Rikija hranili s mrkvom. Nabavili smo i dalekozor za šetnju po kvartu gdje su djeca tražila ptice i promatrala ih, pronašli smo jednog vrapca i čuli kako se glasa. To nas je potaknulo da izradimo hranilice za ptice od plastičnih ambalaža koje su djeca donosila. Hranilice su djeca postavila u dvorište vrtića. I građevni centar je obogaćen fotografijama ptica, ali izrađenih od raznih vrsta kockica. To je svakodnevno poticalo dječake, posebice, Kristijana, Nikšu, Marka i Luku da izrađuju ptice koje su upoznali kroz projekt. Od slame smo izradili gnijezda i matematičku igru s jajima (oduzimanje i zbrajanje).
  U projekt su uključeni i roditelji za koje smo izradili plakat s dosadašnjim aktivnostima. A zajedno s djecom su izradili plakate o pticama koje su im zanimljive. Djeca su ih donosila u vrtić te prezentirala ostaloj djeciMjesečna događanja

Izjave djece

Našoj planeti smeta smeće
DAN PLANETA ZEMLJE

Juraj Polić

Ljubav je mama.
VALENTINOVO

Jakov Mikolčević

Ljubav je kad se ja i Marko skupa igramo
VALENTINOVO

Roko Mihaljević

Ljubav je kad se muž i cura vjenčaju
VALENTINOVO

Niko Ćaleta-Car

Vodu zagađuje ulje i ljudi koji bacaju plastiku i papir
SVJETSKI DAN VODA

Ivan Krnić

Djeca imaju pravo na rođake i prijatelje
DJEČJI TJEDAN

Matej Kardum

Djeca imaju pravo na obitelj
DJEČJI TJEDAN

Paula Piližota

Djeca imaju pravo na zdravu hranu
DJEČJI TJEDAN

Lukas Lučev

Nakon kiše Sunce osuši ostatke kiše.
SVJETSKI DAN SUNCA

Ante Petković

Da nema Sunca ne bi se kupali u moru.
SVJETSKI DAN SUNCA

Lucija Slamić

Da nema Sunca ne bi išli u šetnje
SVJETSKI DAN SUNCA

Barbara Bujas

Ne smijemo jesti puno slatkiša
PROJEKT "MI JEDEMO ODGOVORNO"

Marta R.

Trebamo jesti hranu iz voćnjaka i povrtnjaka
PROJEKT "MI JEDEMO ODGOVORNO"

Tom Lucas P.

Smijali smo se kad smo skakali po krevetu, onda smo pali pa smo se opet smijali - SVJETSKI DAN SMIJEHA

Luca M.

prethodno slijedeće

Partneri

Centar za odgoj i obrazovanje "Šubićevac"

OŠ Meterize

prethodno slijedeće

Kontaktirajte nas


DV Osmijeh Šubićevac

022 333 036 • 095 753 75 31


Kata

095 904 10 45


Meterize - Pužići

095 753 75 33


Jurasi - Dolphinsi

095 753 75 34


Jurasi - Školjkice i spužvice

095 953 75 35


Ravnateljica

095 913 00 14