• small_image_1

  Veljača u Dv Osmijeh :)

  13.03.2019
  PUŽIĆI

  Iako smo slušali od naših prijatelja iz drugih vrtića kako su ima puno virusa i bakterija, nas kroz mjesec veljaču one nisu posjetile. Mi smo u punom broju upoznavali i razvijali naša osjetila uz senzorne boce s različitim punjenjima, taktilne i interaktivne slikovnice te ploče koje smo opipavali i po kojima smo hodali bosi. Vrijeme smo i dalje provodili u tjelesnim aktivnostima uz glazbu. Bacali smo lopte, provlačili se kroz tunele; iskoristili smo i balone koje smo imali u sobi. Naše odgajateljice su ih napuhale to smo ih pokušavali prenijeti s jednom kraja sobe na drugi. I to na jedan poseban način. Dvoje prijatelja bi balon stavilo između svojih glava te bi ih pritom pridržavali s čelom. Naši mlađi prijatelji su listali slikovnice sa životinjama, pokušavajući ih imenovati, oponašati njihove zvukove. Slušali smo i CD s različitim zvukovima iz prirode, pokušavajući otkriti koji su to zvukovi i gdje ih možemo čuti. Napravili smo i jedan zajednički likovni rad, ostavljajući različite otiske uz pomoć spužvi i tempera. Obilježili smo i Valentinovo, dan ljubavi. Naše odgajateljice su nam rekle da je to dan ljubavi, kad se netko jako voli, kao mama i tata. Rekle su nam da se vole i drugi prijatelji, sestre, braća, djedovi, bake, tete... Nakon toga međusobno smo razgovarali koga i koliko volimo, pa smo lijepljenjem konfeta ukrasili srca. Naši novi prijatelji su prestali plakati i pridružili su nam se u našim svakodnevnim aktivnostima. I dalje vrijedno radimo na našoj samostalnosti, sjedimo za stolom, sami svlačimo odjeću i obuću, jedemo, ali i pospremamo naše igračke. Kako nam se mjesec bližio kraju tako smo se i mi pripremali za ples pod maskama na koji smo svi došli u svojim kostimima.

  ŠKOLJKICE

  Veljača nas razveselili sunčanim vremenom kojeg smo iskoristili za što češći boravak i igru na dvorištu. Početkom mjeseca puno smo vremena posvetili istraživanju prirode u sklopu našeg projekta „Veliki lov na biljke“. Upoznali smo ptice našeg podneblja i saznali da neke od njih lete u jatovima, neke rade gnijezda pod nadstrešnicom, neka na stablu. Lukin tata nam je izradio drvenu kućicu za ptice koju smo objesili vani na dvorište. U istraživačkom centru obogatili smo zidove plakatima o životu ptica.
  Maškare u vrtiću započeli smo radionicom za roditelje. Djeca su zajedno s roditeljima izradila svoje kostime za povorku. Pojedini roditelji bi nakon izrade kostima ostali s djecom te pročitali priče. Prve su na redu bile dječje maškare kad je djeci dogradonačelnik predao ključ grada. U sobi dnevnog boravka također su se male maškare veselile i petkom na maskenbalu vlast odnijele svojim odgajateljima. Ovaj mjesec su djeca išla i na zimovanje u Staru Sušicu. Nije nam bilo snijega, ali zato bura je nadmašila svu hladnoću na koju smo navikli ove zime. Išli smo na klizanje, u šumu jelena, a na povratku smo otišli u razgledavanje rodne kuće Ivane Brlić Mažuranić.
  Krajem mjeseca počeli smo vježbati igrokaz „Vuk i sedam kozlića“, zajedno s prijateljima iz skupine Dolphins. To nam je predstava povodom Svjetskog dana lutkarstva s kojom ćemo gostovati u kazalištu.

  DOLPHINS

  Prateći interes djece za dramatizacijom, i kroz mjesec smo nastavili sa slušanjem i prepričavanjem poznatih priča i bajki. Djeca su i dalje izrađivala svoje slikopriče i prepričavali ih svojim prijateljima u skupini. U dramskom centru i dalje su nastajale nove predstave s poznatim pričama ili novim izmišljenim. Kroz mjesec veljaču smo pripremili i radionicu za roditelje prilikom izrade kostima za maškare. Ove pedagoške godine dječaci su bili kiša, djevojčice duga, a odgajateljice sunce. Prvo nas je čekala dječja povorka, dok je gradska povorka veselih maškara najavljena bila za mjesec ožujak. Suradnja s roditeljima se nastavila i kroz projekt „Veliki lov na biljke“ koji su s djecom u skupini prezentirali plakate koje su zajedno izrađivali o biljkama i životinjama našeg podneblja. Ples pod maskama smo organizirali i u našoj skupini, ali nas je dočekao i na zimovanju u Staroj sušici. Iako nije bilo snijega, trodnevni izlet smo ispunili raznim aktivnostima: klizanje, ples pod maskama, zabava u pidžamama, posjet parku Golubinjak, radionice s glinom, posjet kući Ivane Brlić – Mažuranić, posjet šumi jelena.

  BRNISTRIĆI

  Veljača nam je stigla jako brzo, ali smo ju spremno dočekali. U sklopu našeg projekta „ Moje tijelo, to sam ja“ zamolili smo roditelje da nam donesu slike njihove djece. Kada su slike stigle u našu sobu odlučili smo ih zaljepiti na našu gusjenicu. Djeca svakodnevno stoje pred gusjenicom i izgovaraju imena svojih prijatelja te pokazuju na njihove slike. Iako smo namjeravali napraviti lutku od kartona, koju bi oblačili i svlačili i time potaknuli samostalnost djece u tome, projekt je krenuo u drugom smjeru. Presvlačili, oblačili, svlačili i hranili smo lutke u obiteljskom kutku. Uz pomoć njih smo prepoznavali i imenovali dijelove tijela. Nakon nekog vremena djeca su pokazala zanimanje za samostalno skidanje i oblačenje. Tako da sada sami skidaju i obuvaju svoje papuče. Posebno moramo istaknuti naše najmlađe prijatelje, Magdalenu i Gabrijela. Počeli smo se češće promatrati u ogledalo i imenovati što sve vidimo na sebi. Starija djeca postaju svjesnija svojih higijenskih potreba pa je nekolicina njih izrazila želju za skidanjem pelena i traženjem tute. Iva i Tea su na dobrom putu da pelene idu u zaborav.
  Moramo se pohvaliti da smo sve bolji u formiranju vlakića i odlasku na pranje ruku. Svako dijete čeka na svoj red. S obzirom da još traje sezona gripa i prehlada i nosovi su skoro uvijek puni, a pjesmica „Molim majko maramicu“ ih je potaknula da sami odlaze po maramice i brišu svoje nosove. Naš stolno-manipulativni kutak smo obogatili s novim igrama: slaganje tijela, brojevi, umetaljke sa slikama i labirint s lopticama. Posebno zanimanje za slova i brojeve su pokazali Luka K. i Mauro. Ne smijemo zaboraviti da smo svakoga petka imali zabavu pod maskama jer nam je u ožujku bio karneval. A na našu zabavu su dolazila i djeca iz ostalih skupina. Od papira smo radili maske, neka djeca su odabrala tempere, neki su lijepili krep papir. Njih smo odlučili postaviti na našu ploču u hodniku da ih svi mogu vidjeti.
  A naše Valentinovo je prošlo u razgovoru „Tko koga voli?“ Odgovori su bili raznoliki, ali smo zaključili da svi volimo svoje mame, tate, bake, djedove, sestre, braću, prijatelje i tete. Napravili smo i slikopriče aktivnosti koje su se odvijale u našoj sobi, pa su djeca sa zanimanjem sjedila na strunjači i svatko je imao svoju verziju priče. Svaki dan bi izmislili novu priču. Ono što nas jako veseli je sunčano i toplije vrijeme koje dolazi, pa smo tako skoro svaki dan proveli na našem vrtićkom igralištu. Luka J., Gašpar, Bruno i Petar se voze s autima, biciklima i guralicama. Mila, Tea, Leona , Magdalena, Iva, Nina, Anamarija, Marta P. i Luce se vješto spuštaju na toboganu i održavaju naše igraliste čistim, dok Marta P., Anđela P., Jakov, Antonio, Mauro i Monika prave poligone preko koji preskaču, pužu, trče i jednostavno uživaju.
  Ne smijemo zaboraviti da smo ovaj mjesec imali i rođendane. Uživali smo u rođendanskim pjesmama, kolačima i slatkišim. Jako se veselimo idućem mjesecu, jer nam napokon stiže proljeće.

  LOVORIĆI

  Mjesec veljaču započeli smo s projektom “Ptice”, kojeg smo nastavili i u mjesecu ožujku. Donosili smo plakate o raznim pticama koje smo izrađivali s roditeljima, braćama i sestrama, pa smo ih predstavljali prijateljima u skupini. Izradili smo i matematičku igru gdje smo proučavali brojeve, zbrajali i oduzimali uz pomoć kutijica iz kinder jaja. Kaširali smo ptice koje smo zatim bojali i stavili na naše stablo u sobi. Proučavali smo perja od više vrsta ptica i pridruživali ih slikama. Išli smo u šetnju i svaki sunčani dan smo iskoristili za boravak vani, gdje smo igrajući se promatrali što sve leti nebom, mahali avionima i dozivali ptičice na hranilice koje smo im objesili po dvorištu. Istraživali smo dijelove tijela ptice, naučili nazive i promatrali ih na našem svjetlećem stolu. Sudjelovali smo na natječaju “Ekološke katastrofe”, gdje smo crtali požare i poplave. Uskoro pripremamo i jednu predstavu, pa smo cijeli mjesec vrijedno vježbali tekstove, pripremali lutke i s učiteljicom Ivanom učili nove pjesme. Kako je veljača mjesec u kojem možemo biti nešto što nismo, a željeli bismo biti, krenuli smo u izradu maškaranih kostima. Ove godine smo poželjeli biti oblaci, kiŠa, duge i sunca, da unesemo malo boje u zadnje dane zime i požurimo šarenilo proljeća. Mame i tate su nam dolazili u skupinu gdje smo zajedno izrađivali kostime. Izrađivali smo maske od kaširanih balona i papirnatih tanjura, klaune kojima smo uredili našu sobu u kojoj se održavao ples pod maskama za cijeli vrtić. Obukli smo se u princeze, super junake, čudovišta i vještice. Cijelo jutro smo proveli uživajući u slatkišima, plešući i pjevajući. Da se nas pita, svaki petak bi bio maskenbal! Ali kako smo još mali da donosimo svoja pravila, ipak smo dovoljno veliki da prenesemo na vas našu prognozu, pretežno vedro raspoloženje i osmijehe u duginim bojama bez mogućnosti za kišu. Iz ovog mjeseca na sve sljedeće mjesece

  LAVANDIĆI

  Pravila lijepog i pristojnog ponašanja uče se od malih nogu, a to posebice znaju djeca iz skupine Lavandići. Djeca u dobi 3, 4 i 5 godina su tijekom mjeseca veljače bojala svoj kalendar pristojnog ponašanja. Svakodnevno, nakon razgovora u krugu prijateljstva djeca bi obojila svoj dan u crvenu, žutu ili zelenu boju ovisno o tome kako su se taj dan ponašali prema svojim prijateljima, igračkama i odgajateljima. Djeca su ideju s kalendarom prenijela i kući te su izrađivali kalendare za sebe i svoje roditelje. Na kraju mjesece odgajateljice su djeci koja su sve dane obojila zelenom bojom, podijelile diplome i poklone. Za mjesec ožujak kalendar su izradili predškolci. S pravilima lijepog i pristojnog ponašanja povezali smo i Valentinovo, pišući si međusobno poruke koje smo poslije čitali jedni drugima. Nisu nas zaobišle ni maškare. Uz ples pod maskama u našem vrtiću, maškarali smo se dječju i gradsku povorku. Ove godine bili smo „Vremenska prognoza“ ; dječaci su bili kiša, djevojčice duga, a odgajateljice sunce. Naravno, masku su vrijedno izrađivale zajedničke ruke djece, roditelja i odgajatelja. Sav trud je nagrađen i prvom nagradom među dječjim vrtićima. Ovim putem svima i dalje šaljemo poruku priželjkujući „...pretežno vedro, Vakula je rek'o, pretežno vedro...“ Na plesu pod maskama u našem vrtiću mogli smo biti što god smo htjeli. Uz pjesmu i ples, počastili smo se slatkišima, a najviše nas je razveselila pinjata. Krajem mjeseca nas je dočekalo i zimovanje u Staroj Sušici. Ove nas je godine umjesto snijega, popratila „bura stoljeća“. No kroz različite aktivnosti zaboravili smo na buru: radionice, posjeti, igre, šetnje. Dolaskom mjeseca ožujka priželjkujemo „pretežno vedro“ vrijeme i šaljemo Vam pozdrave. Vaši Lavandići!

Mjesečna događanja

Izjave djece

Našoj planeti smeta smeće
DAN PLANETA ZEMLJE

Juraj Polić

Ljubav je mama.
VALENTINOVO

Jakov Mikolčević

Ljubav je kad se ja i Marko skupa igramo
VALENTINOVO

Roko Mihaljević

Ljubav je kad se muž i cura vjenčaju
VALENTINOVO

Niko Ćaleta-Car

Vodu zagađuje ulje i ljudi koji bacaju plastiku i papir
SVJETSKI DAN VODA

Ivan Krnić

Djeca imaju pravo na rođake i prijatelje
DJEČJI TJEDAN

Matej Kardum

Djeca imaju pravo na obitelj
DJEČJI TJEDAN

Paula Piližota

Djeca imaju pravo na zdravu hranu
DJEČJI TJEDAN

Lukas Lučev

Nakon kiše Sunce osuši ostatke kiše.
SVJETSKI DAN SUNCA

Ante Petković

Da nema Sunca ne bi se kupali u moru.
SVJETSKI DAN SUNCA

Lucija Slamić

Da nema Sunca ne bi išli u šetnje
SVJETSKI DAN SUNCA

Barbara Bujas

Ne smijemo jesti puno slatkiša
PROJEKT "MI JEDEMO ODGOVORNO"

Marta R.

Trebamo jesti hranu iz voćnjaka i povrtnjaka
PROJEKT "MI JEDEMO ODGOVORNO"

Tom Lucas P.

Smijali smo se kad smo skakali po krevetu, onda smo pali pa smo se opet smijali - SVJETSKI DAN SMIJEHA

Luca M.

prethodno slijedeće

Partneri

Centar za odgoj i obrazovanje "Šubićevac"

OŠ Meterize

prethodno slijedeće

Kontaktirajte nas


DV Osmijeh Šubićevac

022 333 036 • 095 753 75 31


Kata

095 904 10 45


Meterize - Pužići

095 753 75 33


Jurasi - Dolphinsi

095 753 75 34


Jurasi - Školjkice i spužvice

095 953 75 35


Ravnateljica

095 913 00 14