• small_image_1

  Proljetni mjesec ožujak u Dv Osmijeh

  09.04.2019

  BRNISTRIĆI

  Čini se kao da smo tek nedavno uplovili u novu godinu, a već smo iza sebe ostavili ožujak. Sami početak mjeseca bio je obilježen maskembalom, tako smo i mi kao ostala djeca u vrtiću sudjelovali u zabavi pod maskama. Mlađi su ipak odlučili ostati i zabaviti se međusobno. Maštovitosti nije bilo kraja, u našoj sobi su se tako jedan dan našli gusar, klaun, dobre vile, bubamara, jagodice bobice, male mačke i prekrasne princeze. Naš projekt o upoznavanju svoga tijela svakim danom donese nešto novo. Pa smo tako počeli brojati prste na rukama, pozdravljati svoje prijatelje koji dolaze u vrtić i svakodnevno se koristimo slikovnicama o bontonu. Čitali smo i nove priče, a najzanimljivija je bila „Gospođica Neću“ koja je djecu potaknula na razmišljanje i moramo priznati da sve manje čuje ta riječ. Svi znamo kako nam je ovaj mjesec stiglo proljeće, a mi smo ga dočekali s pjesmama „Visibaba mala“, „Proljeće“ i „Kućica“. Crtali smo i bojali smo sve što nas podsjeća na proljeće. Svoju ploču smo ukrasili radovima šarenoga cvijeća, a naša soba se pretvorila u proljetnu livadu. Prozore smo oslikali bubamarama, pčelama, cvijećem i suncem koje nas je pratilo cijeli ovaj mjesec.
  Potrudili smo se iskoristiti svaki dan toplog i sunčanog vremena. Vrtićkim igralištem odjekivao je dječji glas i smijeh. U svom „Malom vlaku“ strpljivo izađemo na dvorište. Magdalena je prva u dvorcu, uz ostale prijatelje koji se kližu niz tobogan, penju na najviše tornjeve i pokazuju koliko su spretni. Gabrijel kao najmlađi u skupini istražuje igralište i najviše ga veseli kada se pridruži djevojčicama u igri s kamenčićima. Na našem nogometnom igralištu svaki dan se slažu novi poligon i trude se savladati ga. U dijelu za odmaranje imamo i kuhinju u kojoj je naš Juka glavni kuhar, koji uvijek ima nove recepte. Njemu se svakodnevno pridruže i ostala djeca da vide što je pripremio za taj dan. Moramo istaknuti kako smo imali nekoliko rođendana koje smo proslavili uz torte, grickalice, ples i pjesmu. Važna vijest kod nas ovog mjeseca je da su od ovoga mjeseca Iva, Petar i Tea prestali nositi pelene na što smo svi ponosni. Gledajući njih i ostala djeca pokazivaju zanimanje za svoje higijenske navike.
  Već imamo planove za Travanj, pa se žurimo da sve stignemo napraviti!

  LOVORIĆI

  U ovom periodu nastavili smo s projektom „Ptice“. Izrađivali smo lastavice, paunove, pravili koke od kaširanih balona. Nabavili smo jaja od galeba, patke, guske, prepelice i noja s kojima smo obogatili istraživački centar. Vedran nam je donio pero od labuda, a Marko pero od papige pa smo obogatili i igru spajanja perja s pticama. Predškolci su pravili životni ciklus kokoši. Dogovorili smo posjet sokolarskom centru.
  Početkom mjeseca smo nastupili na gradskim maškarama maskom „Vremenska prognoza“ za koju smo osvojili prvu nagradu među dječjim vrtićima. Obilježili smo Dan očeva izrađujući čestitke za očeve. Zidove sobe smo obogatili s leptirima, bubamarama i raznim proljetnim motivima.
  Za Dan lutkarastva nastupili smo u kazalištu s predškolcima iz skupine Lavandića s predstavom „Jesenski kaputić maloga ježa“. Sudjelovalo je još 6 iz grada, čije smo predstave pogledali te šetnjom krenuli put vrtića. Nakon par dana u kazalištu smo gledali predstavu „Nikom pravo“, a nakon predstave posjetili smo Gradsku knjižnicu i pogledali izložbu lutaka Jagode Sablić.
  U goste smo išli u vrtić u Jurasima gdje je udruga Argonauta izvela za djecu predstavu „More je živo“. Djeca su se upoznala sa glumcima i lutkama te organizmima koji žive u našem moru. Kako su nam došli ljepši dani tako smo boravili na zraku, sadili cvijeće, uređivali dvorište i istraživali promjene u prirodi.

  LAVANDIĆI

  „Vakula je rek'o, pretežno vedro i prvo osvojeno mjesto za najmasku među dječjim vrtićima“. Grad nam je tom prigodom poslao diplomu i razveselio nas slatkišima. Nastavili smo dalje s našim projektom „Ponašam se lijepo“. Predškolci svakodnevno boje svoje kalendare, dok odgajateljice bilježe plusove i minuse za određeno ponašanje u skupini tog dana. Birajući „Dijete dana“, djeca se sve više trude u svakodnevnim aktivnostima, odnosima jednog prema drugome, prema odgajateljicama, prema roditeljima. „Dijete dana“ dobije svoju diplomu i poklon za pristojno ponašanje. Obilježili smo i Dan žena te Dan očeva. Za Dan žena djeca su majkama izrađivala bukete od kolaža dok su za očeve izrađivali košulje od kolaža na koje bi nacrtali sebe i oca. Svakodnevno smo vježbali i igrokaz „Jesenski kaputić malog ježa“, kojeg smo izveli u kazalištu za Dan lutkarstva. Ubrzo smo išli u još jedan posjet kazalištu. Ovog puta smo gledali predstavu „Nikomu pravo“. Nakon predstave, prijatelje iz vrtića u Jurasima smo poveli u vrtić na ručak i zajedničku igru na dvorištu. Išli smo i mi kod njih, gledati predstavu „More je živo“ koju je izvela udruga Argonauta. Upoznali smo se s glumcima, lutkama te morskim organizmima. Pričali smo zašto je važno čuvati more, kako ga možemo čuvati, a svoje doživljaje djeca su crtežom prenijela na papir. Stiglo nam je napokon i proljeće, koje nas je potaknulo da od kolaža, rola papira i otpadnog materijala izrađujemo bubamare, pčele, cvijeće. Svaki sunčani i topli dan smo iskoristili za uređenje i boravak na dvorištu. Nadamo se da će nas i dalje pratiti takvo vrijeme jer nam slijede pripreme za Olimpijadu. Pozdrave Vam šalju Lavandići.

  PUŽIĆI

  Mjesec ožujak nam je prošao u aktivnostima crtanja i bojanja masnim i drvenim bojama, temperama, modeliranju plastelinom, kidanju i lijepljenju kolaža, otiskivanju dlanova, tapkanju prstićima te izradi tobogana za loptice i šuškalice od kutija Pringlesa. Tijekom ožujka obilježili smo Dan žena i Dan očeva razgovarajući tko je djevojčica, a tko dječak te smo izradili čestitke za mame i tate. Izradili smo i rođendansku čestitku za djevojčicu Elenu koja je slavila 3. rođendan. Kroz razgovor o suncu, lijepom vremenu, laganijoj odjeći te o bubama, cvijeću i drveću dočekali smo prvi dan proljeća. Zajedno smo izradili gusjenice i leptire na šarenoj livadi, vjesnike proljeća te smo slušali i pjevali dječje pjesme: „Visibaba mala“, „Leptiriću šareniću“ i „Bumbari i pčele“. Odgajateljice su napravile slikopriču na pjesmu „Visibaba mala“ pa su djeca pjevajući pjesmu, pokazivala slike i svirala zvečkama . Vedrana je tad rekla: „Visibaba ima dva zvona i s njima zvoni cin-cin,don –don“. Čitali smo slikovnie: „U noći...kuku“, „Kuc...kuc tko je ovdje?“ i „Kukuriku...tko ovdje živi?“(M.L.Girldo i N.Bertelle), a sa starijom djecom smo čitali: „Moja tuta“ L.Patricelli. Djeca su i od kuće donosila svoje slikovnice te ih pokazivala prijateljima. Komunikaciju smo poticali i kroz zajedničke igre u obiteljskom centru (kuhanje čaja, serviranje stola, hranjenje beba), zajedničkom slaganju kocaka, umetaljki i razgovoru za stolom dok čekamo ručak (razgovor o pristojnom ponašanju, brojalice, pjesme). Tijekom mjeseca ožujka pratilo nas je toplo vrijeme, pa smo mogli izaći na dvorište. Djeca su vozila aute, bojala kredama po ploči, igrala se štipalicama koje su visjele na užetu te se razgibavala oponašajući pokrete životinja (zec, klokan, ptica, žaba). Kroz vožnje autima na dvorištu usvajali smo pravila pristojnog ponašanja: dijeljenje i čekanje na red. Djeca su na dvorištu primijetila kantice za zalijevanje cvijeća pa su sami osmislili igru zalijevanja cvijeća. Pred kraj mjeseca u skupinu je došao novi prijatelj o kojem brinu stariji prijatelji kako bi mu adaptacija što prije prošla.

  ŠKOLJKICE

  Kroz mjesec ožujak su nas pratili topli i sunčani dani koje smo iskoristili za svakodnevni boravak na dvorištu vrtića. Igre na šljunku, umjetnoj travi, uređenje vrta upotpunili su nam zajedničke trenutke i zaboravili smo na duge zimske dane. Za Pokladni utorak sudjelovali smo u povorci na Gradskim maškarama. Naši kišobran-oblaci i duge osvojili su prvu nagradu. Početkom mjeseca obilježili smo Dan žena, a našim mamama i bakama izrađivali smo čestitke. Dolaskom proljeća, nastavili smo s aktivnostima za projekt „Veliki lov na biljke“. Održali smo eko štand za roditelje povodom Dana voda i Dana šuma. Osim poruka kako očuvati vode i šume, te kako roditelji i djeca mogu obilježiti te datume. Za roditelje smo pripremili i ankete što je za njih voda i kako možemo očuvati šume. Donacijama roditeljima kupili smo cvijeće koje ćemo presaditi u vrt u dvorište.
  Krajem mjeseca posjetila nas je Udruga Argonauta s otoka Murtera. Oni su nam nastupili s predstavom „More je živo“, o važnosti očuvanja morske biološke raznolikosti.
  U mjesecu Ožujku smo nastupali u kazalištu povodom Dana lutkarstva. Zajedno sa skupinom Dolphins izveli smo lutkarsku predstavu „Vuk i sedam kozlić“.
  U vrtiću nam je gostovala predstava “Zaljubljeni žabac“, a u kazalištu smo gledali predstavu „Nikome pravo“. Tom prilikom smo posjetili izložbu lutaka naše poznate umjetnice Jagode Sablić, u Gradskoj knjižnici.

Mjesečna događanja

Izjave djece

Našoj planeti smeta smeće
DAN PLANETA ZEMLJE

Juraj Polić

Ljubav je mama.
VALENTINOVO

Jakov Mikolčević

Ljubav je kad se ja i Marko skupa igramo
VALENTINOVO

Roko Mihaljević

Ljubav je kad se muž i cura vjenčaju
VALENTINOVO

Niko Ćaleta-Car

Vodu zagađuje ulje i ljudi koji bacaju plastiku i papir
SVJETSKI DAN VODA

Ivan Krnić

Djeca imaju pravo na rođake i prijatelje
DJEČJI TJEDAN

Matej Kardum

Djeca imaju pravo na obitelj
DJEČJI TJEDAN

Paula Piližota

Djeca imaju pravo na zdravu hranu
DJEČJI TJEDAN

Lukas Lučev

Nakon kiše Sunce osuši ostatke kiše.
SVJETSKI DAN SUNCA

Ante Petković

Da nema Sunca ne bi se kupali u moru.
SVJETSKI DAN SUNCA

Lucija Slamić

Da nema Sunca ne bi išli u šetnje
SVJETSKI DAN SUNCA

Barbara Bujas

Ne smijemo jesti puno slatkiša
PROJEKT "MI JEDEMO ODGOVORNO"

Marta R.

Trebamo jesti hranu iz voćnjaka i povrtnjaka
PROJEKT "MI JEDEMO ODGOVORNO"

Tom Lucas P.

Smijali smo se kad smo skakali po krevetu, onda smo pali pa smo se opet smijali - SVJETSKI DAN SMIJEHA

Luca M.

prethodno slijedeće

Partneri

Centar za odgoj i obrazovanje "Šubićevac"

OŠ Meterize

prethodno slijedeće

Kontaktirajte nas


DV Osmijeh Šubićevac

022 333 036 • 095 753 75 31


Kata

095 904 10 45


Meterize - Pužići

095 753 75 33


Jurasi - Dolphinsi

095 753 75 34


Jurasi - Školjkice i spužvice

095 953 75 35


Ravnateljica

095 913 00 14