• small_image_1

  SRETAN USKRS :)

  06.04.2020
  Poštovana djeco i roditelji,

  Bliži nam se blagdan Uskrs, poseban dan koji provodimo u krugu najuže obitelji. Pilići, cvijeće, jaja, zečići i naravno - nezaobilazna čokolada u obliku zečića i jaja. Sve je to dio Uskrsa.

  Vrijeme prije blagdana Uskrsa, u vrtiću bismo provodili čitajući prigodne priče, slikovnice, zagonetke, pjevajući prigodne pjesme te se kreativno izražavali izrađujuću igre i poticaje s uskrsnim motivima te uskrsne ukrase i čestitke. Planirane aktivnosti u vrtiću omogućuju razvoj spoznaje i ekološko promišljanje budući da koristimo obične otpadne materijale na neobičan način, što budi interes djeteta, a i dijete samo pronalazi nove načine izražaja.
  Neka se ovog Uskrsa na vašem blagdanskom stolu ili u bilo kojem kutu vašeg doma nađu ukrasi i detalji koje ste sami izradili! Prigodne aktivnosti doprinijet će i razvoju dječje kreativnosti i smisla za lijepo te ljubavi prema istinskim vrijednostima i malim stvarima koje život čine lijepim i smislenim, ali i ekološki osviještenim.

  Stoga za Uskrs, blagdan s velikim odgojnim potencijalom, djeci umjesto kupovnih poklona, igračaka i ukrasa, darujte što više svoje pažnje, vremena i osjećaja. Uskrs dočekajte i proslavite sa što više zajedničkih aktivnosti kojih će se vaša djeca sjećati. U osmišljavanju aktivnosti oslonite se aktivnosti koje Vam predlažu Vaši odgajatelji i odgajateljice u albumima (na facebook i web stranici vrtića) te na svoju obiteljsku tradiciju.

  Uskrs možemo učiniti još veselijim i proslaviti ga uživajući i u igrama s djecom. Uskrsne igre potiču i djetetove motoričke i kreativne sposobnosti te timski duh. Možete se igrati pojedinačno, po ekipama, unutar obitelji, ali i organizirati ih za djetetove prijatelje.

  Za Uskrs se većinom igraju igre koje uključuju jaja. Postoje razne varijacije; od utrka do pogađanja ili zagonetki. Neke od njih su se pretvorile u natjecanja, no prije svega su sjajna prilika za zbližavanje i lijepo provedeno obiteljsko vrijeme.

  - POTRAGA ZA JAJIMA - kako bi organizirali zabavnu potragu prvo trebate nabaviti različita jaja. Kuhana, plastična, drvena, čokoladna ... Što raznolikija, tim bolja :), zatim ih sakrijte po stanu/kući. Dodajte bonus jaje. Možete umetnuti i neko posebno jaje koje donosi posebnu nagradu. Možete koristiti i izraze toplo/hladno. Otežajte igru tako da stavite povez i pritom vježbate orijentaciju u prostoru koristeći izraze lijevo, desno, gore, dolje, ispod, iznad, naprijed, natrag, iza, između, na dnu, na vrhu ... Donesite svoja pravila u dogovoru s djecom

  - BROJ JAJA U ZDJELI - U zdjelu stavite jaja ili druge slatkiše i zabilježite koliko ste stavili. Zadatak igrača je da pogode točan broj slatkiša u zdjeli.

  - BORBA JAJIMA - Borba jajima ili tucanje jaja jedan je od najstarijih uskrsnih običaja. Funkcionira tako da se igrači bore jajima, odnosno tucaju jaje o jaje sve dok nekome ne pukne ljuska. Pobjednik je onaj čija je ljuska najmanje oštećena. Za borbu jajima možete koristiti i neobojena kuhana jaja pa ih kasnije pojesti.

  - UTRKA S JAJIMA U ŽLICI – možete se poslužiti tvrdo kuhanim jajetom (lakše je za očistiti kad padne ;) ili čokoladnim jajetom (ovisno o veličini jaja prilagodite i veličinu žlice). Označeni prostor za utrku koji ima start i cilj.

  - BOJANJE JAJA - s djecom bojite jaja "kao nekad", koristeći prirodne metoda bojanja i ukrašavanja. Jako zanimljive dekoracije dobit ćete ako jaja obojite lukom, a za ukrase iskoristite prirodne uzorke (pogledajte sliku u albumu)

  Zajedničkim aktivnostima ojačat ćete osjećaj obiteljske pripadnosti i na najljepši mogući način poticati međusobno uvažavanje i ugodnu blagdansku atmosferu.

Mjesečna događanja

Izjave djece

Našoj planeti smeta smeće
DAN PLANETA ZEMLJE

Juraj Polić

Ljubav je mama.
VALENTINOVO

Jakov Mikolčević

Ljubav je kad se ja i Marko skupa igramo
VALENTINOVO

Roko Mihaljević

Ljubav je kad se muž i cura vjenčaju
VALENTINOVO

Niko Ćaleta-Car

Vodu zagađuje ulje i ljudi koji bacaju plastiku i papir
SVJETSKI DAN VODA

Ivan Krnić

Djeca imaju pravo na rođake i prijatelje
DJEČJI TJEDAN

Matej Kardum

Djeca imaju pravo na obitelj
DJEČJI TJEDAN

Paula Piližota

Djeca imaju pravo na zdravu hranu
DJEČJI TJEDAN

Lukas Lučev

Nakon kiše Sunce osuši ostatke kiše.
SVJETSKI DAN SUNCA

Ante Petković

Da nema Sunca ne bi se kupali u moru.
SVJETSKI DAN SUNCA

Lucija Slamić

Da nema Sunca ne bi išli u šetnje
SVJETSKI DAN SUNCA

Barbara Bujas

Ne smijemo jesti puno slatkiša
PROJEKT "MI JEDEMO ODGOVORNO"

Marta R.

Trebamo jesti hranu iz voćnjaka i povrtnjaka
PROJEKT "MI JEDEMO ODGOVORNO"

Tom Lucas P.

Smijali smo se kad smo skakali po krevetu, onda smo pali pa smo se opet smijali - SVJETSKI DAN SMIJEHA

Luca M.

prethodno slijedeće

Partneri

Centar za odgoj i obrazovanje "Šubićevac"

OŠ Meterize

prethodno slijedeće

Kontaktirajte nas


DV Osmijeh Šubićevac

022 333 036 • 095 753 75 31


Kata

095 904 10 45


Meterize - Pužići

095 753 75 33


Jurasi - Dolphinsi

095 753 75 34


Jurasi - Školjkice i spužvice

095 953 75 35


Ravnateljica

095 913 00 14